Vlada je tu – kako naprej?

Značilnost Cerarjeve vlade je tudi največje število ministrskih kandidatk do zdaj.

Objavljeno
08. september 2014 22.41
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Predsednik prihodnje vlade – 12. po vrsti od leta 1990 – Miro Cerar je z objavljenim seznamom utišal vse glasnejše kritike, da mu je ne bo uspelo sestaviti v predvidenem roku zaradi številnih zavrnitev. Tudi nova vlada, ki bo vajeti prevzela prihodnji teden po opravljeni proceduri v državnem zboru, bo sestavljena približno tako hitro ali počasi kot vse predhodne vlade. Dosedanje izkušnje nas učijo, da uspešnost vlade ni mogoče povezovati s hitrostjo sestavljanja, ampak je bolj odvisna od tega, kako dobre ministre ima in kako je vodena.

Kaj lahko rečemo o vladi Mira Cerarja? Sodeč po sestavi, lahko ugotovimo, da ima močno protikorupcijsko komponento, saj bo v njej sedel Goran Klemenčič. Njegovo privolitev za sodelovanje v vladi lahko štejemo za velik Cerarjev uspeh. Dobro se mu je izšlo tudi pri ključnem ministru Dušanu Mramorju, ki bo skrbel za finance.

Značilnost nove vladne ekipe je tudi največje število žensk do zdaj, saj bodo prevzele sedem resorjev, medtem ko jih je bilo v Pahorjevi vladi pet, v drugih pa veliko manj. Zanimivo je, da imamo spet ministrico za notranje zadeve. V ženski ekipi je tudi nekaj kontroverznih predlogov. Nekaj jih je iz kvote Desusa pa tudi iz SMC. To je očitno začetna cena, ki jo je bil pripravljen plačati Cerar za sestavljanje koalicije.

Ob današnjem podpisu koalicijskega sporazuma pozornim opazovalcem slovenske politike ni ostalo skrito, da med predsedniki strank ni bilo mogoče opaziti prave kemije, predvsem na relaciji Miro Cerar–Karl Erjavec. Zadnji je užaljen, ker je za ministrski izbor izvedel v zadnjem trenutku, javno podvomil o nekaterih ministrih. S tem se je distanciral od ministrskih novincev in nakazal, da bo tudi nova koalicija imela opozicijo v vladi. Zato bo v prihodnjih mesecih zanimivo opazovati odnos med Cerarjem in Erjavcem.