Volilno telo še ni odločeno, komu dodeliti zmago

Po mesecu dni lahko presodimo, da se je Cerarjeva poteza obrestovala in bi lahko predstavljal največjo oviro za Šarčevo zmago.

Objavljeno
09. april 2018 20.50
AmCham Slovenija
Zoran Potič
Zoran Potič
Ker smo le nekaj dni oddaljeni od razpustitve parlamenta in slab mesec od formalnega začetka predvolilne kampanje, čeprav ta že intenzivno poteka, bodo raziskave javnega mnenja predmet še večje pozornosti. Zato je treba biti pri interpretacijah skrajno predviden in opozoriti, da ankete kažejo samo trenutno razpoloženje volilnega telesa in nikakor ne napovedujejo razpleta.

V tem trenutku je jasno, da je napoved Marjana Šarca, da se po uspešnem neuspehu na predsedniških volitvah odpravlja še na parlamentarne volitve, v strankarski areni povzročila nemir. Šarčeva lista bi na volitvah konec maja ali na začetku junija lahko zmagala, vendar si trenutno ne bi upali napovedati njegove zmage. Vzrokov za to je kar nekaj.

Delovi raziskovalci so namreč z nekoliko drugačnim metodološkim pristopom ugotovili, da je pri Šarčevi podpori bistvena razlika. Najprej so anketirance vprašali zgolj, koga bi volili, kar zahteva odgovor na priklic. Potem so ponudili zaprti tip vprašanja, ki spominja na glasovalni listič, in ugotovili, da ni bistvenih odstopanj med strankami, razen pri Listi Marjana Šarca. Ugotovili so, da se je njegova lista pri priklicu med volivci slabše izkazala – namesto 15 odstotkov, kolikor mu je pokazala običajna anketa, bi Šarec prejel le še polovico teh glasov. Ta podatek bi moral skrbeti kamniškega župana, saj potrjuje, da nima tako trdne podpore med volivci.

Šarčeva taktika nenastopanja in čakanja do zadnjega trenutka se lahko izkaže za napačno. Še posebno zato, ker je na barometru priljubljenosti politikov začel drseti proti sredini. Bo sobotni kongres LMŠ dal nov zagon njegovi stranki ali zgolj pospešil praznjenje balona?

Po mesecu dni lahko z veliko gotovostjo tudi presodimo, da se je poteza Mira Cerarja obrestovala in bi lahko predstavljal največjo oviro za Šarčevo zmago. Volivci, ki so pred štirimi leti množično podprli SMC, bodo imeli na voljo dva nova obraza – enega povsem novega z župansko izkušnjo in novega starega s premiersko izkušnjo. Odstop in konkretnejši nastopi v javnosti so namreč utrdili položaj SMC. Borbenost, ki jo izžareva Cerar, deluje kot klic potencialnim volivcem, naj ne obupajo nad njegovo politiko.

In medtem ko se bosta dve novejši politični sili »pretepali« za glasove neopredeljene in nihajoče sredine, bodo etablirane stranke z naoljenim strojem za izvajanje kampanj, poskušale obrniti zmedo na vrhu sebi v prid. Zato ni izključena niti zmaga SDS niti SD. Trenutno se nam izrisuje scenarij, ko se bomo po volilni nedelji znašli pred rezultatom, kjer bi se lahko pojavile štiri zelo izenačene stranke, o prihodnjih koalicijah pa bodo odločale manjše stranke, ki se drenjajo na pragu vstopa v parlament. Zaradi negotovosti na vrhu kot na dnu strankarske arene z lahkoto napovemo, da je pred nami zelo napeto predvolilno obdobje.