Začimbe življenja

Formula za ukrepanje je pravzaprav zelo preprosta, njeno udejanjanje pa dragoceno.

Objavljeno
18. december 2015 15.21
Diana Zajec
Diana Zajec
Ključne prvine zdravega načina življenja, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja, danes nikakor niso več neznanka. A kljub temu priporočeno ravnanje, naj gre za izbor hrane ali za nabor aktivnosti, s katerimi krepimo organizem in njegov obrambni sistem, vse prepogosto ostane pozabljeno. Tudi zato, ker sodobni človek, ukleščen pod goro obremenitev, zasebnih in službenih, v redkih prostih trenutkih potrebuje sprostitev. Ta je sol življenja.

Ker pa uživanje soli v velikih količinah, kot je znano, ni priporočljivo, je pri metaforičnem začinjanju življenja to početje bistveno lažje, če ima vsakdo pred seboj ključni cilj – ostati zdrav. Če vemo, da bomo po izčrpavajočem delovniku v času, ki ga žrtvujemo za sprehod, svoje »baterije« napolnili bistveno bolj in bolje, kot če bi se usedli k prepolnemu krožniku hrane, za pripravo katere smo porabili več časa, kot nam ga je vzel sprehod, in če vemo, da bodo posledično tudi številke na tehtnici mnogo prijaznejše, naša fizis in duša pa lahkotnejša in bolj umirjena, je formula za ukrepanje preprosta. Hitro jo lahko vtkemo v vsakdanjik, še hitreje postane samoumeven sestavni del našega početja – skrbi za zdravje. Toda do takšnih sklepov in ukrepov se mora vsak prebiti sam. Če ne verjame v njihovo, čeprav znanstveno in izkustveno dokazano resničnost, je ves trud zaman. Včasih – če so nasveti o smislu in pomenu zdravega življenja, čeprav dobronamerni, prepogosti – je učinek nasproten od pričakovanega, želenega.

Skoraj polovica odraslih v razvitem svetu ima v krvi preveč maščob. Te je mogoče odkriti z meritvami, na katere lahko svojega zdravnika vsake toliko, vsaj na nekaj let, tudi sami spomnite. In četudi je vrednost maščob previsoka, to še ne pomeni, da bo nastalo neravnovesje treba zdraviti z zdravili, vsaj ne takoj. Rezultate meritev je mogoče izboljšati že z boljšo skrbjo za zdravje, z več gibanja, z zdravo, v tem primeru že kar dietno prehrano, z ohranjanjem normalne telesne teže. Z udejanjanjem tega, kar je že tako ali tako priporočljivo vtkati v vsakdanjik. Samo z zdravo prehrano lahko količino holesterola zmanjšamo do 15 odstotkov; znižanje ravni slabega, LDL-holesterola za 1 mmol/l pa srčno-žilno ogroženost v povprečju zmanjša za kar 22 odstotkov.

Cena takšne preventive ni vredna omembe, če jo primerjamo s pričakovanim izkupičkom – manjšim tveganjem za nastanek ateroskleroze, posledičnih zožitev arterij in srčnega infarkta ali možganske kapi. Vrednost zaščite pred tako hudimi obolenji, ki so lahko tudi usodna, je preprosto neprecenljiva.

Naj bo takšno tudi naše živetje. Prav je, da življenje zajemamo z veliko žlico, zlasti v bližajočih se prazničnih dneh – a naj bo ta žlica v glavnem napolnjena z zdravimi jedmi. Postrezimo si z očesu in duši všečnimi aranžmaji, pri katerih bomo hrano želeli temeljito okusiti, zato jo bomo jedli počasi in z užitkom. Ščepec prepovedanega seveda ni izključen – a naj ostane v začimbnih odmerkih. Formula za ukrepanje je pravzaprav zelo preprosta: najbolje učinkuje, če si jo vsakdo predpiše sam.