Zadnje volilno dejanje

Z lokalnimi volitvami se končuje super volilno leto. Nato sledi, upajmo, mir.

Objavljeno
26. september 2014 20.36
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Še dober teden in super volilno leto 2014 bo za nami. Po evropskih in predčasnih parlamentarnih volitvah se bo za veliko večino slovenskih volivcev končalo izbiranje političnih predstavnikov na evropski, državni in lokalni ravni. Tam pa, kjer jim ne bo uspelo izbrati županov v prvem krogu, sledi čez štirinajst dni še zadnji krog volitev. Nato bo v državi za prihodnja štiri leta zavladal tako potreben mir – razen, seveda, če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, kar tudi ne bi smelo biti, če sledimo izkušnjam nekaj zadnjih let, nobeno presenečenje.

Pred nedeljskimi volitvami prihodnji teden lahko na podlagi dosedanjih raziskav javnega mnenja ugotovimo, da imajo dosedanji župani določeno prednost pred izzivalci. Na to nas opozarja tudi aktualna anketa, ki je bila opravljena za Ljubljano in Maribor. V obeh vodita sedanja župana, pri čemer se zdi, da je prednost Zorana Jankovića skoraj neulovljiva in je pred nami le dilema, ali mu bo uspelo zmagati že v prvem krogu. Vse, kar bi bilo manj od tega, bi bilo lahko za karizmatičnega župana glavnega mesta z mnogimi bremeni problem. Da je njegova zvezda že v zatonu, lahko sklepamo po podatkih o možnem razpletu na volitvah za občinski mestni svet, saj nič ne kaže, da bi Jankovićeva lista ponovila rezultate s prejšnjih volitev, ko je praviloma osvajala več kot polovico vseh mandatov v občinskem svetu.

V drugem največjem mestu v državi Mariboru je pred volitvami še bolj napeto. »Vstajniški« župan Andrej Fištravec sicer vodi, a je razlika do kontroverznega Franca Kanglerja, zaradi katerega je pozimi 2012 vstal Maribor in zatem še Ljubljana in druga mesta, minimalna. V tem kontekstu sporočila z lokalnih volitev ne bodo nič manj pomembna, kot so bila z nedavnih parlamentarnih volitev.