Zakaj predelava mesa prideluje viruse

Narava dela v mesni industriji je idealna za širjenje virusa, a k temu prispevajo tudi slabe razmere, v katerih delajo in živijo delavci.

Objavljeno
22. september 2020 07.00
Posodobljeno
22. september 2020 07.01
Bomo premogli dovolj pameti in prepoznali bolezen v našem ekonomskem modelu, tudi v verigi preskrbe s hrano, ter zanjo našli pravo zdravilo? FOTO: Felix Ordonez Ausin/Reuters Pictures
Okužba 79 zaposlenih – še 25 jih je preventivno v samoizolaciji – v skupini Pivka Delamaris, ki zaposluje nekaj čez petsto ljudi, je prva množična okužba z novim koronavirusom v podjetju pri nas. Novica ni presenečenje, velike izbruhe covida-19 pri zaposlenih v mesnopredelovalni industriji so zaznali v številnih državah, največje, tudi po številu umrlih, v glavnih proizvajalkah in izvoznicah mesa in mesnih izdelkov: na Kitajskem, v ZDA, Braziliji, zatem v Nemčiji, na Irskem, v Franciji. V ZDA je bila sredi maja skoraj polovica žarišč te bolezni povezana z obrati za pakiranje mesa.Narava dela v mesnopredelovalnih obratih, ...