»Zemlja pleše ...«

Voditelje, ki jim je Putin ponudil roko sprave, je treba odstaviti, če ga ne bodo prijeli za besedo.

Objavljeno
01. marec 2018 18.23
Boris Čibej
Boris Čibej
Nobenega dvoma ni, da v Pentagonu vse od 11. septembra 2001, ko je vanj priletelo potniško letalo, niso doživeli večjega šoka kakor včeraj, ko so vanj priletele besede ruskega predsednika Vladimirja Putina in videoposnetki najsodobnejšega orožja, o katerem trenutno najmočnejša svetovna vojaška sila, ki porabi daleč največ denarja za oboroževanje, lahko le sanja. Sedanji in bodoči poglavar Kremlja je poudaril, da njegovi opisi zmogljivosti teh novih ruskih znanstveno-fanstastičnih ubijalskih strojev niso blef. A tudi če je res le desetina tega, kar je Putin predstavil med svojim vsakoletnim nagovorom ljudstvu, se že jutri lahko začnejo vračati domov tisti vojaki, ki smo jih poslali na vzhod Evrope, da nas »ubranijo« pred rusko agresijo. Generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva pa si lahko začne iskati kako družbeno koristnejšo službo.

Moskva najbrž ni uprizorila Washingtonu večjega presenečenja oziroma »mednarodnega ponižanja« vse od takrat, ko je prva poslala človeka v vesolje. In tako, kot so takrat v ZDA vso energijo nacije preusmerili v to, da bodo prvi na Luni, bodo tudi zdaj v imenu nacionalnega interesa prisiljeni pozabiti na trenutno najbolj priljubljeno »milnasto opero« o ruskem vmešavanju v njihove volitve. Nekateri od dosedanjih »jastrebov« se bodo od zdaj morali truditi, da Ruse dohitijo, drugi pa se bodo prisiljeni preleviti v »golobice«. Rusija je dokazala, da grožnje in sankcije ne delujejo.

Putin je potreboval 16 let, da je izpolnil obljubo, ki jo je dal svojemu »dobremu prijatelju« Georgeu Bushu mlajšemu, ko se je ta enostransko odpovedal sporazumu o omejitvi protiraketne obrambe. Dokazal je, da drži besedo. Zato je treba zdaj zahodne voditelje, ki jim je Putin ponudil roko sprave in pogajanja, takoj odstaviti, če ga za to besedo ne bodo takoj prijeli. To je edini način, da bo svetu uspelo preživeti to novo rusko »agresijo«.