Zlobni volk, ki dlako menja

Pred časom smo na teh straneh napisali basen o Sokolu stari sablji in kači strupenjači. Razkritju ponarejanja arhivskega gradiva za potrebe obračuna s predsednikom republike lahko sledi poučno nadaljevanje s pripovedkami o zlobnem volku, ki se je na vse mogoče načine pretvarjal, da je nekdo drug, svoje namene pa je ponavadi poskušal doseči z zvitimi ukanami (poneverbami).

Objavljeno
28. februar 2011 09.52
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
A najprej o basni. Primer goljufanja Branka Mariniča – zaradi česar je tožilstvo na sodišču vložilo obtožni predlog – in navajanje zavajajočih strokovnih nazivov Marjana Bezjaka (oba SDS) smo popisali s primerjavo o vrabčku in črvičku, ki po naravi stvari ne moreta postati sokol ali kača, čeprav si to na vso moč želita. Vendar sta moč in ugled sokola in kače preveč mamljiva, zato se tej želji ni mogoče upreti. A v našem konkretnem primeru je mogoče prav vse, kajti naši poslanci postavljajo naravne zakone na glavo. In kako je to mogoče doseči? Morda z mimikrijo, znamenito živalsko sposobnostjo prenarejanja, ali pa celo z evolucijo, a za to pot so potrebni milijoni let razvoja. Mogoče pa so tudi bližnjice. Denimo takšne, kakršne zelo lepo ponazarja črnogorska šala o vrabcu in črvu. Gre pa nekako takole. Črviček lopne prijateljčka vrabčka po šibkih plečih in mu reče: »Kje si, sokol, stara sablja, nisem te videl že tristo let!« Vrabček mu odvrne: »Ohoho, kje si, kača strupenjača!« In tako sta se vrabec in črv še dolgo naslavljala, dokler ju živalsko cesarstvo ni spregledalo, kot v tisti pravljici o dečku, ki je ljudstvu naznanil, da je cesar gol. Na koncu sta vrabec in črv končala tam, kamor sodita. Kitenje s tujim perjem se ni nikoli izplačalo, tega na koncu nista spoznala le vrabček in črviček, ampak tudi živalsko cesarstvo.

Basni sledi pripoved o volku, ki pa se je na vsak način pretvarjal, da je nekdo drug, da bi mu nedolžne duše le razkrile svojo dušo. Volk je bil lačen, tako zelo lačen, da mu je lakota zameglila razum in presojo. Najprej se je preoblačil v ovčko, a ga je ovčje občestvo spregledalo. Nato se je pretvarjal, da je kozlovska mati – metoda je kar aktualna –, saj je svojo taco najprej ovil s svežim testom za kruh (kar je izsilil od peka), nato pa še posul z belo moko, da je volčja šapa spominjala na beli parkelj kozlice, matere sedmih otrok. V neki drugi pravljici se je volk pretvarjal, da je dekličina babica, a so ga razkrili in za kazen priklenili na drevo, nekakšen sramotilni steber, kjer ga je menda, če dobro pogledamo, še danes mogoče videti. Kajti – laži, manipulacije in sprenevedanja pač morajo biti kaznovana. To je jasno tudi že otrokom.