Zmaga malega človeka

Ljubljana že ima velik regijski center za odpadke na Barju, zato ne potrebuje še enega v Vevčah.

Objavljeno
24. november 2015 16.12
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
»Uspelo nam je. Ob tako čudoviti novici človeku res ni žal za čas, ki ga je porabil v boju za naš prav in ohranitev okolja, v katerem bomo s ponosom živeli.« To je prvi komentar predsednice sveta četrtne skupnosti Polje Minke Jerebič, ko je zvedela, da je agencija za okolje Papir servisu zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja (OVS) k odprtju obrata za predelavo odpadkov v Vevčah.

Čeprav se na odločitev Papir servis lahko pritoži in bo o zavrnitvi vplivnega in bogatega podjetja najverjetneje odločalo še ministrstvo za okolje in prostor, jo lahko štejemo za precedens. Pri njej je namreč državni organ prvič upošteval vsebinsko dobro utemeljene pripombe fizičnih oseb, civilnih iniciativ, četrtne skupnosti, ribičev (vevške ribiške družine in ribiške zveze) in okoljske organizacije Alpe Adria Green, ki so v postopku pridobivanja OVS sodelovali kot stranski udeleženci. Sodeč po zavrnilni odločbi so na agenciji dojeli, da obrat za sortiranje odpadkov vendarle ne sodi v urbano okolje, četudi so svojo odločitev utemeljili le na treh detajlih, ki jih Papir servis ni zadovoljivo rešil. Soglasja ni dobil, ker je skušal problem hrupa tovornjakov nad dovoljeno mejo pri ozkem vhodu v obrat med večstanovanjskima objektoma rešiti s postavitvijo visoke protihrupne ograje. Tudi sicer ni ponudil ustrezne različice prometne poti za več sto lahkih in težkih tovornih vozil, ki bi vsakodnevno prihajala v novi obrat. Po sedanjih cestah bi lahko vozila le mimo hiš in blokov v gosto poseljenih Vevčah, saj je nova cesta med Litijsko in Zaloško v občinskem prostorskem načrtu šele zarisana, odcep do Papir servisa pa niti to ne.

Predelovalca odpadkov je dokončno pokopalo to, da ni znal strokovno in tehnično dovolj natančno pojasniti, kako bi reševal obrat ob večjih poplavah. Če bi namreč Ljubljanica prestopila obrambne nasipe okoli njega, ne bi zadoščala zgolj ustavitev proizvodnje, temveč bi bilo treba ves nepredelani material že prej odpeljati na varno ali pa iz »bazena« vsaj prečrpati onesnaženo vodo. Kako bi to izvedli, pa so povedali presplošno. Ker je Snaga na Barju odprla regijski center za predelavo odpadkov, je upati, da bo država v primeru pritožbe tudi na drugi stopnji ugotovila, da Ljubljana že ima dovolj velik regijski center in da dodatnega na sporni lokaciji ne potrebuje. Sploh ker namerava občina na Barje preseliti večino, če že ne vseh zbiralcev odpadkov. In ker se ji lahko ponovijo inšpekcijski zapleti in upori krajanov, s katerimi se je morala spopadati, ko je Papir servis deloval na Vodmatu.

Sicer pa bo 1. januarja začela veljati nova odredba, da morajo občine odlagati odpadke izključno v regijske centre za ravnanje z odpadki. Da bi imeli v mestu dva ali več, ni pričakovati, saj ekonomsko to ni ne smiselno ne upravičeno.