Zmagovalci kislih obrazov

Vladajoči stranki sta dobili še eno, morda zadnjo priložnost.

Objavljeno
30. september 2013 20.30
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj
Tako bi lahko strnili vtis po včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji. Zmagovalci, socialdemokrati, so, sodeč po zamišljenih pogledih ob razglasitvi rezultatov, razumeli sporočilo volivcev, prav tako ljudska stranka, njihova partnerica v vladajoči koaliciji. Tradicionalno najmočnejšima strankama se je podpora v primerjavi s prejšnjimi volitvami opazno zmanjšala. Še imata večino v parlamentu in s tem možnost nadaljnjega vladanja, a trend je skrb vzbujajoče slab.

Iskrene nasmeške je bilo včeraj videti le pri dveh strankah, svobodnjakih Heinza-Christiana Stracheja in liberalni stranki Neos ustanovitelja gradbenega koncerna Strabag Hansa Petra Haselsteinerja. Populistu Stracehju, »klonu Jörga Haiderja«, je uspelo zelo izboljšati rezultat, a glavnega cilja, premagati ljudsko stranko, ni dosegel. Zato si na utrjenem tretjem mestu avstrijskega političnega prizorišča ne more obetati drugega kot opozicijsko vlogo – glavni protagonisti so bolj ali manj izključili možnost sodelovanja z njim. Je pa trend za Stracheja, drugače kot za omenjeni vodilni stranki, obrnjen navzgor. Še posebno izstopa rezultat svobodnjakov v deželi Štajerski ob meji s Slovenijo, kjer so porazili vse tekmece in zbrali največ glasov med vsemi strankami.

Nič kaj vedri niso bili niti v stranki Zelenih, kjer so sicer izboljšali rezultat izpred petih let, a manj od pričakovanja. Tudi njim se najbrž obeta nadaljevanje opozicijskega statusa, čeprav so bili v predvolilnih ugibanjih najresnejši »kandidati« za vstop v koalicijo z obema najmočnejšima strankama, ki so jima pesimistične napovedi kazale celo izgubo parlamentarne večine. Zeleni so v svoji kampanji in tudi v siceršnjem političnem delovanju največ stavili na poštenje in boj proti korupciji, ljudje pa jim, po komentarjih sodeč, zamerijo željo po prevelikem vpletanju v njihovo življenje, na primer z omejevanjem uporabe avtomobilov in podobnim.

Medtem ko bosta relativno majhni poslanski skupini stranke kanadsko-avstrijskega milijarderja Franka Stronacha in liberalcev Neos v parlamentu poskrbeli za (dobrodošlo) poživitev dogajanja, je za Slovence presenetljivi uspeh Neosa pomemben, saj je z njimi v parlament prišla koroška Slovenka Angelika Mlinar. Ta je že napovedala, da se bo v središču avstrijskega političnega odločanja zavzemala za »politično, pravno in gospodarsko avtonomijo« narodne skupnosti. Po političnem preobratu na Koroškem je to nov uspeh slovenske manjšine v Avstriji.

Glavna lekcija minulih volitev pa je prej ali slej namenjena do zdaj vladajoči navezi socialdemokratov in ljudske stranke. Dejstvo, da so se okrepili svobodnjaki, kaže na to, da so ljudje nezadovoljni in da jih je strah – na to karto je največ igral populist Strache; strah pred tujci, strah pred evropskim združevanjem, pred delovnimi migranti, nasprotovanje finančni pomoči članicam EU v stiski in podobno. Porast priljubljenosti Zelenih pa bi si lahko poenostavljeno razlagali s povečevanjem občutljivosti državljanov za problem korupcije. Obe vladajoči stranki sta torej na nedeljskih volitvah dobili še eno priložnost, čeprav z resnim opominom. Na prihodnjih volitvah morda nove priložnosti ne bo več.