Dobro jutro!

Ali ni čas, da namesto mešetarjev z meglo, lopovov ... v ospredje postavimo nosilce napredka in gradimo novo prihodnost?

Objavljeno
04. december 2014 18.54
Tomaž Pangeršič
Tomaž Pangeršič

V pičlem destletju se je zaradi izjemnega napredka tehnologije na mnogih področjih zgodila popolna transformacija. Dolgoletne praktične izkušnje s področja logistike in organizacije mi poleg zgodovinske dimenzije nudijo tudi dokaj realen vpogled v dejansko stanje. Razvoj digitalne tehnologije, ki je radikalno vplivala na področje mojega poklicnega ustvarjanja, je konkretno premešal karte. Če poenostavim v časovnem smislu: za kar si v preteklosti potreboval 8 ur, danes potrebuješ 8 minut. Neverjetna preobrazba v izjemno kratkem času! Mnogi so odšli. Prišli so drugi. Bilo jih je veliko manj.

Vzporedno s tehnološkim razcvetom so se začeli pojavljati novi poklici, znanja. Enako velja tudi za podjetja. Jasno je, da smo v fazi prehoda! Čeprav se danes morda smejemo prevajanju elektronskih naprav, ga mogoče čez desetletje brez težav podtaknemo kakšnemu puristu. Seveda »umetnost«, vsaj upam, ne bo dovolila te smrtne penetracije v samo srce človeštva. Bo pa nedvomno odpadlo veliko tistega, kar je ta trenutek samoumevnega.

Napačen fokus

Ste kdaj pomislili, da je razlog za povečano brezposelnost lahko tudi v izjemni dinamiki tehnološkega napredka? Smo sposobni slediti, sprejeti to nujno dejstvo? Veliko poklicev bo umrlo. Rodili se bodo novi. Hitrost sprememb se bo potencirala s hitrostjo najzmogljivejšega procesorja ... pustimo šalo ob strani! Pa gre res za šalo? Presodite sami! Za realen vpogled v situacijo si je vredno zastaviti vprašanja, ki jih zapiše Alex Hern v prispevku o umetni inteligenci in seveda ne moremo mimo nedavnega komentarja Stephena Hawkinga. Vendar naj vas ta realna dejstva ne zmedejo. Virtualni svet in te izjemne spremembe ne prihajajo, temveč so že konkretno del našega vsakdana. Žal tega sploh ne opazimo in kot kaže, bo napačen fokus zopet privedel do tega, da se bomo le neumno gledali, ko bodo ta dejstva postala realnost. Podobno, kot se je zgodilo pri razkritju delovanja NSA. Najbolj smešno pri vsem skupaj je, da smo ta dejstva potihem že poznali, vendar kljub temu nismo ničesar ukrenili. Še več, ničesar ne storimo niti sedaj, ko so dejstva znana!

Pohvala medijem, ki počasi v ospredje potiskajo dejstvo, da bo tehnologija čez desetletje (dve) prevzela tretjino del, ki jih ta trenutek opravlja človek! In kaj bomo storili? Izmislili si bomo nova! Kreairali bomo! »Kam pa pridemo brez domišlija?« je stavek, ki se ga marsikdo spomni iz Belinkine reklame z koliščarji. Boljšega metaforičnega prikaza situacije v pičlih 40 sekundah preprosto ne bi mogli dobiti.

Vizionarje zaman iščemo v demagoškem populizmu črno-belega sveta, ki nas uspešno vodi v propad. Našli jih boste v številnih novih inovativnih podjetjih, ki ta trenutek sistem še nakako vzdržujejo, saj ne samo, da z izvozom rešujejo dinozavra, imenovanega javni sektor, temveč ustvarjajo tudi nova delovna mesta, nove poklice! Najdete jih v številnih civilnih iniciativah in progresivnih gibanjih. Tam boste našli genije, katerih skupni menovalec je na grobo strnjen v besedah: inovativnost, sodelovanje, trdo delo in humanizem! Najlepše pri vsem tem pa je, da so to večinoma mladi, ki so mentalno presegli neproduktivne prakse delitve in predstavljajo temelj preporoda. Bravo!

Vprašam se, ali ni že čas, da namesto mešetarjev z meglo, lopovov in ujetnikov nostalgije iz preteklosti v ospredje medijskega dogajanja raje postavimo vse te nosilce napredka in si na njihovem zdravem humanističnem temelju gradimo zgled in posledično novo prihodnost?

Kako naprej?

V center družbenih razprav morajo nujno priti teme o dosežkih in možnih posledicah znanstvenega razvoja, saj logika nakazuje, da obstaja velika verjetnost, da nam stvari uidejo izpod nadzora, kar je nedvomno lahko usodno za človeštvo. Razkorak med razvojem in razumevanjem le-tega ter njegovih možnih posledic na človeštvo je s strani družbe ta trenutek prevelik, kar povzroča zapoznele reakcije in nas vodi v prepad.
Nujna je strokovna analiza, katera od del, ki jih danes opravlja človek, bo v naslednjem desetletju ali dveh prevzela tehnologija. Tako bomo lahko celotno družbo opozorili, katera opravila bodo izumrla in kje vse se nastajajo opcije za ustvarjanje novih. UTD je ta trenutek ena izmed najbolj naprednih idej in hkrati orodje, ki bi lahko predstavljalo postopen prehod iz materialistične v bolj duhovno in humanistično usmerjeno družbo.

V medijsko ospredje morajo nujno stopiti primeri dobrih praks, ki ustvarjajo nova delovna mesta, samooskrba na vseh možnih nivojih, vzpodbujanje notranje porabe itd. Tako si bomo kot družba za vzor vzeli nove miselne vzorce, kot so sodelovanje, praktično reševanje problemov, zavedanje trenutka, v katerem se nahajamo in predvsem razumevanje prihodnosti, kar nas naredi veliko bolj pripravljene na prihajajoče spremembe.

Nasveti vaškega posebneža

Čeprav na fotografiji profila spretno zakrivam svoje neandertalsko čelo, rad opletam z vulgarizmi, imam dobro razgiban sredinec in mojega priimka ne krasijo univerzitetne kratice, sem skozi izkustvo spoznal marsikaj zanimivega in prav se mi zdi, da ta spoznanja in možne rešitve delim tudi z vami. Ni dovolj le kritika sistema in demagogija, potrebujemo predvsem realne rešitve. Saj veste, kako to gre: vsak prida košček k mozaiku in na koncu nastane umetnina!

Praktične in izvedljive rešitve:

- Sistem treh informacijskih točk (video prezentacija, besedilo): mikro model v praksi že deluje in je izjemno učinkovit. Je orodje za kreiranje realnih projektov za oživitev gospodarstva, kot tudi orodje, ki združuje na neideološki in nepolitični ravni in posledično poveže družbo v točki ustvarjanja. Predvsem pa gre za sistem oživljanja neizkoriščenega kapitala, katerega je v Sloveniji ta trenutek na pretek!

- Varčni Kuhar: majhen korak, ki je že realiziran in se ga že več kot pol leta uspešno uporablja v praksi. Rezultati bodo do konca meseca objavljeni na spletni strani.

Realno izvedljivi načrti:

- Transparentnost in možnost kvalitetnejšega nadzora delovanja države. Osebno menim, da je uvajanje neposredne demokracije v tako nezreli družbi, kot je naša, preprosto absurd, zato je potrebno začeti z postopnimi koraki. In to Supervizor vsekakor je. Novi Humanizem ali zakaj je Supervizor mati neposredne demokracije!

- Elektrolandija: ko družba s spremembo vedenja oplemeniti izjemne dosežke slovenskih znanstvenikov, ki so nedvomo pionirji na svetovni ravni! Izjemna in predsem realna možnost! Globok priklon slovenskemu znanju!

- Turizem zaradi specifične narave same panoge ne bo prizadet s strani tehnološkega napredka v smislu delovnih mest, temveč prej nasprotno. V prihodnosti bo to panoga, ki bo lahko zaposlovala velik del delovno aktivne populacije. Z veseljem spremljam podatke, da se mladi zadnje četrtletje v rekordnem številu odločajo za kuharski poklic, kar je nedvomno pozitiven podatek. Bravo, mladi! Predstavljen načrt je specifičen in si ga lahko preberete tukaj. Gre za kombinacijo turizma, znanosti in medicine. Seveda je to le ena izmed panog v turizmu, zato je priporočeno usklajeno delovanje še z preostalimi. Novemu, v tej panogi izkušenemu kandidatu za ministra g. Počivalšku želim veliko uspehov na tem področju, saj bo turizem poleg visoke tehnologije za našo majhno skupnost ključ do lepše prihodnosti.

Spoštovani bralec, to je ta trenutek vse, kar je z moje strani realno izvedljivega, če pa vas zanimajo vizije, politične analize in sem ter tja vulgarni izpadi, vas vabim, da obiščete moj blog. In ker ljubim umetnost, se moram k njej tudi vrniti, saj je blaznost zatohle družbe že globoko segla v mojo dušo. Zato za konec še kitica genialnega Daneta Zajca iz pesmi Tihi škrebetavec:

»Vso noč gladi s šesterimi nogami

belo kost tihi škrebetavec.

In kadar odkrhne z nje lusko,

se zamajejo lestenci galaksij:

Tako se blazni stvarnik

veseli svojega dela.«