Nujno morate ukrepati v domovih za starejše!

To javno pismo naslavljamo na ministra za zdravje in predsednika vlade. Zahtevamo odgovore na vprašanja.

Objavljeno
11. april 2020 05.00
Posodobljeno
11. april 2020 05.00
Zahtevamo podatke vsaj za najbolj »kritične« domove v Metliki, Šmarju, Ljutomeru, Horjulu in na Bokalcih, kjer je največ bolnih. Foto Marko Feist
Biserka Marolt Meden, predsednica združenja Srebrna nit
Biserka Marolt Meden, predsednica združenja Srebrna nit
To javno pismo naslavljamo na ministra za zdravje in predsednika vlade: Nujno morate ukrepati v domovih za starejše! Vsak dan poslušamo in beremo v medijih, da so domovi starejših najbolj nevarno središče okužb s koronavirusom. Nujna je takojšnja akcija! Takoj morate ukrepati za rešitev starejših in zaposlenih v domovih.

Kako reševati domove starejših, smo vam napisali v dveh javnih pismih 18. in 30. marca 2020. Odgovorov ni bilo. Pred približno desetimi dnevi ste začeli na novinarskih konferencah govoriti, da v domovih starejših potekajo pospešene aktivnosti ekip zdravnikov, medicinskih sester … Število bolnikov s covido-19 med starejšimi in zaposlenimi v domovih pa še vedno raste. Veliko škode so naredila priporočila razširjenega strokovnega kolegija za družinsko medicino, a zdaj ni časa za razpravo o njih.

Zahtevamo odgovore na naslednja vprašanja:
1. Koliko medicinskih sester, zdravnikov, bolničarjev, fizioterapevtov, delovnih terapevtov, kliničnih dietetikov, dietnih kuharjev in drugih je priskočilo na pomoč posameznim domovom in so stalni del ekip v domovih? Če nimate vseh podatkov, jih zahtevamo vsaj za najbolj »kritične« domove v Metliki, Šmarju, Ljutomeru, Horjulu in na Bokalcih, kjer je največ bolnih.

2. Imajo vsi domovi ustrezno zaščitno opremo? Za dva dni ali teden dni?

3. Koliko testiranj ste opravili v domovih, kjer je že covid-19, in koliko v domovih, kjer ga uradno še ni?

4. Koliko strokovnih nadzorov s svetovanjem ste napotili v domove, kjer je največ okuženih s covidom-19?

5. Koliko starejših iz domov starejših, ki so zboleli za boleznijo covid-19, so prepeljali v bolnišnice?

6. Koliko se jih zdravi na intenzivnih oddelkih?

7. Koliko jih je umrlo v bolnišnicah in koliko v domovih starejših?

Ko bomo imeli te odgovore, vam bomo ponovili naše zahteve iz obeh javnih pisem: Domovi morajo takoj dobiti pomoč v vseh profilih kadrov, vsakršno zavračanje pomoči domov mora biti sankcionirano. Nujno potrebujejo ustrezno zaščitno opremo. Domovi ne morejo biti bolnišnice za starejše z boleznijo covid-19. Vsak starejši v domu mora biti deležen vseh osnovnih življenjskih aktivnosti, kot so: osebna higiena, redno preoblačenje, pomoč pri gibanju, zagotavljanje ustrezne lege, pomoč pri izločanju in odvajanju, pogovor in obveščenost o razmerah. Domovi morajo zagotoviti več socialnih stikov vsem starejšim. Sorodnikom morajo zagotoviti hitre in točne informacije o starejših v domovih – tudi s pomočjo prostovoljcev.

Zahtevamo tudi ukrepanje, da bodo s pomočjo dodatnih novih kadrov v kuhinjah domov starejših med prazniki in tudi kasneje dobili boljšo hrano. Vsi starejši v domovih pa poleg treh obrokov tudi malice ter dodatno vitamina C in D.