Pismo bralke: Skrivnost duhovne ekonomije zapeljala ekonomiste

Delitev na leve in desne je mnogo preveč staromodna, da bi z njo zapravljali svoj dragoceni čas. Prihaja novo obdobje.

Objavljeno
02. oktober 2014 19.13
afp/TOPSHOTS-FSKATE-GRAND-PRIX-FINAL-GALA
Tamara Laris
Tamara Laris

Naj si za začetek zopet pomagam s svojo drago učiteljico, logoterapevtko dr. Elisabeth Lukas, ki jo bom na tem mestu parafrazirala: V času nujnih integracij ima sodelovanje najvišjo prioriteto, zato da bi se jarek med različnimi področji življenja lahko zožil. Smer, ki je uspela ta jarek premostiti, se imenuje DUHOVNA EKONOMIJA.

Opažam, da je v zadnjem času veliko analitikov v Sloveniji negotovih, ali se ob trend gospodarskega okrevanja nadaljeval oziroma stopnjeval, ali pa bomo nemara zdrknili nazaj v recesijo. Tudi bankirji se dvomeče sprašujejo, v katera podjetja naj vlagajo kapital, da bo uspeh zagotovljen. Na videz nerešljivo vprašanje, a le dokler ga opazujemo z napačnega zornega kota. Morda bi se morala na tem mestu malce popraviti; ne napačnega, pač pa preživetega. Preživeti zorni kot nam narekuje ali celo ukazuje, da so panoge oziroma sfere delovanja med seboj docela različne ali nepremostljivo ločene. Novi zorni kot pa nam osvetljuje povezanost med ekonomijo in duhovnostjo, kot je doslej še nismo poznali. Priča smo rojstvu nove vede, ki se imenuje duhovna ekonomija in bo popeljala svet v nove razsežnosti bivanja in delovanja.

Lahko bi hkrati govorili o povezavi med moškim in ženskim principom. Ali pa bi ekonomijo, ki nam v tem primeru predstavlja razum, preprosto dopolnili z duhovnostjo, ki tu pooseblja intuicijo.

Na tej točki bi vas rada poprosila za mini pomoč. Zdaj bomo maksimiranje dobička skupaj postavili v oklepaj. Namesto tega pa bomo podčrtali in poudarili nesebično delovanje v skupno dobro, to pomeni v dobrobit ljudi, živali in narave nasploh. Predstavljajmo si, da ljudi ne žene več pohlep in sebično delovanje, marveč skupni trud za razcvet in blaginjo na vseh področjih življenja, kar vključuje tudi pozorno skrb za zaščito pravic živali. Trend ubijalskega lova za dobičkom je zadnji hip zamenjalo sodelovanje, sobivanje, povezovanje, zdravljenje oziroma celjenje sebe in vseh živih bitij na planetu. Zdaj ni več tako težko predvideti, katera podjetja v Sloveniji bodo na dolgi rok uspevala in katera propadla. Duhovna blaginja je namreč temeljni predpogoj za materialno blagostanje in ne obratno.

Nihče na Zemlji ni ločen od ostalih in nihče ne živi samo zase. Zunanji uspeh se lahko začne le z notranjim. In svetovni mir lahko odraža le vsoto ozaveščenih in razsvetljenih posameznikom, ki jim je dobrobit sočloveka vsaj toliko pomembna kot lastno udobje ali pa še veliko bolj.

Delitev na leve in desne je mnogo preveč staromodna, da bi z njo še zapravljali svoj dragoceni čas. Prihaja obdobje nesebičnega udejanjanja TRETJE POTI, ki ji je eden najeminentejših sociologov današnjega časa, Anglež Lord Anthony Giddens posvetil istoimensko knjižno uspešnico in narekuje novo smer v politiki. Preseganje nasprotij, samoljubja, sebičnosti in pohlepa.

Tokrat bom zaključila z enim svojih najljubših citatov italijanske pisateljice Susanne Tamaro, ki pravi: "TODA, KO SE RESNICA OBARVA Z DOLOČENO BARVO, LAHKO ZAPLODI SAMO UNIČENJE. RESNICA NAMREČ NI BARVA, PAČ PA SVETLOBA, LUČ." (Tamaro, Susanna: Več ognja, več vetra, Celjska Mohorjeva družba, Celje 2007, str. 54).