Narodni interesi

Bravo! Čestitke. Drugi tir ne bo šel v breme davkoplačevalcev, slovensko narodno gospodarstvo pa bo zgubilo še eno dobro podjetje, Luko Koper d. d.

Objavljeno
24. april 2017 14.20
Luka Koper, žerjavi, kontejnerji
Črt Tavš
Črt Tavš

Sprejeti zakon o drugem tiru, ki je v marsičem mlahav pove, da je Slovenija končno uspela svojim klientom zagotoviti bodočo prodajo oziroma bolj natančno razprodajo Luke Koper d. d. V preteklosti so se ti poskusi, lahko bi rekli ciklično, ponavljali. Niso pa uspeli, ker so lokalno prebivalstvo in pristaniški delavci spregledali njihove namene. Sedaj so pametno izkoristili zahtevo primorcev gospodarstva po gradnji drugega tira in v sprejetem zakonu vpletli vse instrumente, ki bodo v končni fazi privedli do razprodaje po delih ali v celoti Luke Koper d. d.

Tako zastavljena gradnja drugega tira je trojanski konj, s pomočjo katerega bodo, zaradi previdnosti, najprej finančno izčrpavali Luko Koper in jo zaradi rdečih številk, ki jih bo to podjetje izkazovalo, radodarno ponudili »tujim partnerjem«.

To se lahko zgodi v različnih oblikah: Dodelitev v koncesijo »tujcu« konkurenčni npr. kontejnerski terminal, kar bi vplivalo na upad prometa s kontejnerji za Luko Koper. Povečani stroški kopenskega prevoza in posledično zmanjševanje konkurenčne sposobnosti slovenskega pristanišča. Veliki donosi, ki naj bi bili namenjeni tujim partnerjem, bi še dodatno obremenjevalo stroške poslovanja Luke Koper in njenih strank. Itd. Variante so odvisne od domišljije različnih in prevladujočih interesnih skupin. Rezultat bo na koncu enak. S tem zakonom je slovenska oblastna nomenklatura ponovno dokazala, da je še preostalo slovensko gospodarstvo na razprodaji. Pri tem pa bo morda še nekdo zaslužil.