Ta model bodo posnemali

Žal je to realna slika stanja med ameriško in evropsko košarko, svoje prinaša tudi genetika.

Objavljeno
15. september 2014 11.46
Spain Basketball World Cup
Boris Zrinski
Boris Zrinski
Vsi skupaj smo upali, da bo vsaj finale SP prinesel večjo konkurenčnost dveh moštev, a smo bili priča podobni zgodbi kot vse dni, Američani pa so ponudili model, ki ga bo hotel zdaj posnemati vsak trener. Ni naključje, da je bila njihova prevlada tako suverena. Na SP so dopotovali s štabom, ki je štel skoraj 100 ljudi, kar pomeni, da so turnir vzeli zelo resno in le redki so bili trenutki, ko je kakšna reprezentanca za krajši čas proti njim lahko blestela. Dejstvo je, da se na ta turnir niso začeli pripravljati pred dvema mesecema kot marsikatera reprezentanca, ampak so selekcijo sestavljali daljše obdobje in delo dobro opravili. Morda niso imeli toliko zvenečih imen, a so pokazali taktično zrelost ter natančnost in s tem navduševali.

Žal je to realna slika trenutnega stanja med ameriško in evropsko košarko, svoje prinaša tudi genetika. Po telesni plati so Američanom še najbližje Francozi, saj takšnih telesnih značilnosti ne pridobiš, ampak so ti položene v zibelko. Selekcija v ZDA je tudi drugačna kot v posameznih evropskih državah. Nekaj časa je Evropa s vrhunskimi posamezniki, ki so igrali v ligi NBA, še lahko držala korak s tekmeci z druge strani Atlantika, zdaj je število takšnih košarkarjev v primerjavi z najbolj idealnim obdobjem manjše. Počasi pa se bo zgodilo, da bo celo uspeh priti iz Evrope v ligo NBA, ne toliko zaradi slabšega dela pri nas kot zaradi usihanja števila igralcev z nadpovprečnim potencialom na stari celini.

Španci, ki naj bi imeli za letošnje SP konkurenčno zasedbo, a so zasluženo izpadli v četrtfinalu, se zdaj počasi poslavljajo in razmerje moči v evropski košarki se bo že na naslednjem prvenstvu spremenilo. Poleg tega smo bili priča dejstvu, da bo moralo priti v marsikateri reprezentanci do pomladitve. Na zelo dobri poti so Francozi, tudi Srbi, drugi jim bodo morali v tej smeri slediti in lahko si le želimo, da bo naša reprezentanca že za EP 2015 imela več sreče s poškodbami kot letos, ko smo ostali brez dobrih visokih igralcev. Pa še to: tudi v taktično-tehničnem smislu nismo videli nobenega presežka. Večina reprezentanc se je nagibala k ustaljenim obrambam, precej manj sprememb različic je bilo kot na prejšnjih turnirjih.