NKBM, 3Lan: s korupcijo skoraj do Večera

Kako se polastiti medijske hiše? Preprosto: z banko pod vplivom države in prijatelji na pravih mestih.

Objavljeno
20. avgust 2012 23.34
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja
NKBM je preplačala delnice elektropodjetij, nato pa je podjetje Kandela del kupnine zanje razpršilo do lastnika podjetja 3Lan, ki je plačalo aro za nakup družbe Večer. Vse se je zgodilo v enem dnevu, 15. julija 2011. To je najbolj poenostavljena razlaga zapletene finančne operacije, ki je skoraj privedla do tega, da bi se dobro organizirana združba polastila medijske hiše in javnomnenjskega vpliva.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pravijo, da je primer simptomatičen za sistemsko korupcijo, ki vlada v slovenskih bankah. Z nekaj kliki miške se lahko vsakdo na spletni strani KPK sam prepriča. Kompleksno gradivo kaže, da je banka v enem dnevu sodelovala v več povezanih poslih, katerih cilj je bilo zagotoviti (vsaj) 925.000 evrov kupcu Večera za plačilo are.

NKBM je bilo veliko do tega, da kupi delnice elektropodjetij. Toliko, da je od predloga za nakup do podpisa pogodbe minil en dan. Toliko, da se je s podjetjem Kandela dogovorila, da bo prejelo plačilo prej, preden bodo vrednostni papirji prenešeni na banko. Toliko, da je podpisala poroštveno izjavo s svojim velikim in že nelikvidnim dolžnikom. Tako se to dela v bankah z državnim vplivom. S komitenti, ki poznajo prave ljudi.

Služba za notranjo revizijo NKBM je po prejemu obvestila KPK o njenih vmesnih ugotovitvah izdelala dve revizijski poročili in vsaj v enem odkrila nepravilnosti. Novo vodstvo banke je začelo znova. Ko bodo še tretjič pregledali zadeve, bodo ustrezno ukrepali. Zakaj šele takrat? Ne zaupajo revizijam prejšnjega vodstva? To lahko razumemo. Toda zakaj ne zaupajo KPK? Kakorkoli obračajo: oni so na potezi. In vse kaže, da bodo operacije uprave Matjaža Kovačiča njihov prvi resni preizkusni kamen.