Primer Pustatičnik: sodba, ki opogumlja utišane

Ljudje na odgovornih položajih se navadno odločijo spregovoriti v javnosti, ko izčrpajo že vse druge možnosti.

Objavljeno
13. september 2012 23.55
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Toda odkar so podjetja, javne ustanove in državna uprava pred nekaj leti sprejeli pravilnike, ki zaposlenim omejujejo pravico govora v javnosti o njihovem službenem delu, je mnoge strah. Bojijo se povedati svoje mnenje, bojijo se za službo, za eksistenco. Novinarji dobivamo vse več anonimnih pisem, nepodpisanih elektronskih sporočil z neznanih naslovov, zagonetnih telefonskih klicev. Zapisano težko preverimo, kadar pišemo o nepreverjenem, dobimo oznako »rumenega« tiska in po kapljicah izgubljamo kredibilnost.

Namen omejevanja govora je tako dosežen. Vse bolj se piše o nepomembnih, praznih stvareh, vse manj o relevantnih družbenih temah, o katerih utišani znanstveniki, zdravniki, raziskovalci, profesorji čedalje manj govorijo. V medijih so vse bolj prisotni skorajda poklicni estradniki iz vrst politikov s praznimi ali za resnično življenje malo pomembnimi puhlicami, samooklicani vseznalci posameznih strok, vnaprej znani mnenjski vodje. Nadzor četrte veje oblasti nad nosilci politične in ekonomske moči postaja težji.

V razgrajeni medijski prostor, ki odseva bestializacijo naše družbe in v katerem skoraj nihče nikogar več ne upošteva, je kot svetel primer delovanja sodstva prišla sodba o primeru Vzajemne proti Petru Pustatičniku. Dokazala je, da je naše sodstvo še sposobno prepoznati krivico, ki se je zgodila zaradi nastopa v javnosti – intervjuja za časopis, ki ga berete. Sodišče je postavilo pravico do svobode govora na prvo mesto in s tem nakazalo, da je za našo družbo morda še upanje.

Upanje, da se bodo utišani opogumili, se povezali in prispevali tisti del, ki ga elite namenoma in nenehno poskušajo zatreti.