Kamor gre še Cerar peš

Danes je svetovni dan stranišč. Reutersovi fotografi so jih ovekovečili po vsem svetu.

Objavljeno
17. november 2015 11.53
Posodobljeno
19. november 2015 13.50
HEALTH-TOILETS/WIDERIMAGE
D. M., delo. si
D. M., delo. si
Organizacija World Toilet je 19. november razglasila za svetovni dan stranišč že leta 2001. Vsako leto znova na ta dan opozarjajo na sanitarne razmere po svetu, ki še vedno predstavljajo kar veliko težavo.

Približno 2,6 milijarde ljudi še vedno nima urejenih ustreznih sanitarij, kar predstavlja resno zdravstveno tveganje. Zaradi tega se vsako leto okuži in umre okoli 1,8 milijona ljudi, večina od njih otroci. S svetovnim dnevom stranišč naj bi ozaveščali in pripomogli k izboljšanju sanitarnih razmer. Pri tem pomagajo različne organizacije in proizvajalci sanitarne opreme. Ti poskušajo s svojimi izdelki, na primer splakovalniki, pripomoči za varčevanje z vodo, hkrati pa tudi delovati na področju trajnostnega razvoja.

Prvo stranišče so menda imeli na Kreti že pred več kot 2800 leti. Stranišče z vodo pa se je pojavilo leta 1596, ko ga je Anglež sir John Harrington, krščenec kraljice Elizabete I., izdelal zanjo, vendar ga ni hotela uporabljati. Ljubše ji je bilo prenosno stranišče s pokrovom in ročaji, ki je bilo prekrito z rdečim žametom in čipko. Šele čez dobrih dvesto let je prišlo stranišče s splakovalnikom v širšo uporabo.