Makaki v toplicah

Japonske snežne opice se rade grejejo v vrelcih višje ležečih predelov Japonske. Uživanje, čohanje in masiranje je vse, kar se jim ljubi.

Objavljeno
02. december 2015 13.39
D. M.
D. M.
Blizu Nagana na Japonskem se med gorami skriva nenavadna dolina, v kateri domuje še bolj nenavaden park. To je Park opic z imenom Jigokudani, ki v prevodu pomeni Peklenska dolina. Takšno ime si je dolina, ki slovi po naravnih termalnih vrelcih, prislužila zaradi hudih zim in velikih količin snega, ki kar štiri mesece v letu prekrivajo njena tla. Peklensko podobo pa ustvarja tudi para, ki se dviga iz vodnih vrelcev in razpok v zamrznjenih tleh, obdanih s strmimi stenami in temačnimi gozdovi. A impresivna pokrajina kljub mrazu privablja številne obiskovalce na potovanju po Japonski. Ti pa so še bolj kot nad okolico navdušeni nad njenimi prebivalci.

Ko nastopi zima, se iz okoliških gozdov v dolino zgrnejo snežne opice, ki si svoje premražene kosti grejejo v termalnih vrelcih. Turisti so nad prizorom navdušeni, opice pa se pri svojem razvajanju ne pustijo motiti in mirno poležavajo, se namakajo ter sproščajo v prijetno topli vodi. Zamisel za opičje toplice se je menda porodila že leta 1963, ko so kasnejši lastniki parka opazili, da opice nadvse uživajo v termalnih vrelcih na prostem, ki so glavna turistična atrakcija Nagana in njegove okolice. Zato so v gorah zunaj mesta uredili pravo malo opičje kopališče, ki od takrat dalje ostaja ekskluzivna zimska destinacija snežnih opic. Te v odmaknjeno dolino privabljajo številne raziskovalce in turiste, ki lahko za približno pet evrov obiščejo park in si opičje užitke ogledajo čisto od blizu.