Nune pohajo

Kalifornijske nune, ki so postale znane kot »marihuanske nune«, so na misiji zdravljenja in krepitve vloge žensk s svojimi izdelki iz konoplje.

Objavljeno
21. april 2017 14.47
CALIFORNIA-MARIJUANA/NUNS
D. M.
D. M.

Sestrstvo, nastanjeno v bližini kalifornijskega mesta Merced v regiji Central Valley, kjer proizvedejo več kot polovico vsega sadja, zelenjave in oreščkov, ki rastejo v ZDA, goji ter žanje svoje rastline konoplje.

In poudarja, da vseh sedem članic, kljub vzdevkom, ne pripada nobenem redu Katoliške cerkve.

»Mi smo proti veri, torej nismo religija. S svojo vlogo želimo ponovno obuditi izročilo Beguink s predkrščansko prakso,« je dejala 58-letna sestra Kate, ustanoviteljica sestrstva leta 2014.

Nune verjamejo, da je marihuana rastlina, zlasti sev konoplje, ki ima zelo nizko stopnjo tetrahidrokanabinol (THC), psihoaktivne spojine v rastlini.

Članice sestrstva predelajo konopljo v balzame z veliko vsebnostjo CBD, saj imajo menda njihovi produkti moč za izboljšanje zdravja in dobrega počutja.

Več kot dva ducata ameriških zveznih držav je legaliziralo neko obliko uporabe marihuane za medicinske namene ali za rekreativno uporabo, vendar so konopljina zdravila še vedno nezakonita na zvezni ravni.

Kalifornija je legalizirala rekreacijsko uporabo marihuane novembra 2016.

Sestrstvo je s prodajo konopljinih izdelkov lani zaslužilo 750.000 dolarjev, prodajo pa so začele januarja 2015.