Paraolimpijski heroji

Niti predstavljati si ne morem kako lahko slepi smučar prevozi veleslalomsko progo brez prevoženega količka ali tekač brez rok preteče na smučeh 20 km, ali pa kako slepa biatlonka strelja s puško na tarčo.

Objavljeno
13. marec 2018 13.32
Pyeongchang Paralympics
D. M.
D. M.

Na 12. zimskih paraolimpijskih igrah nastopa 570 udeležencev iz 48 držav, ki tekmujejo v šestih panogah (alpsko smučanje, biatlon, smučarski tek, deskanje, hokej in curling). Skupno bodo podelili 133 kompletov medalj.

Igre sta uradno odprla Hee-beom Lee, predsednik organizacijskega odbora iger, ter predsednik mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons.

"Doživeli bomo sanje, velike uspehe, velike drame. Deset dni nas bodo po vsem svetu opazovali, videli bodo, kako uresničujemo sanje. Danes je mogoče, da paraolimpijski šport spreminja življenja in spreminja svet. Športniki, borili se boste za svoje države, dobivali boste medalje. A predvsem boste dokazali, da ste močni in sposobni, skupaj z vami pa bomo vsi skrbeli za uresničevanje sanj," je v govoru ob začetku iger dejal predsednik krovne organizacije športnikov invalidov.

Edini Slovenec na letošnjih paraolimpijskih igrah je 17-letni Jernej Slivnik, ki tekmuje v slalomu in veleslalomu v kategoriji sedečih smučarjev.