Severnokorejci paradirajo

V Pjongjangu so praznovanje 105. rojstnega dneva ustanovitelja komunistične države Kim Il Sunga obeležili z vojaško parado.

Objavljeno
15. april 2017 10.56
NORTHKOREA-USA/CHINA
A. M., M. Č.
A. M., M. Č.

Pjongjang - V Severni Koreji danes praznujejo dan sonca, s katerim se spominjajo 105. obletnice rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga, zato so na vojaški paradi, ki si jo je ogledal tudi severnokorejski voditelj Kim Jong Un, razkazovali svojo vojaško moč.

Država je prvič pokazala nove medcelinske balistične raket ter raket za izstrelitev iz podmornice, ki jih je Pjongjang uspešno testiral avgusta lani, so ocenili strokovnjaki, niso pa izvedli šestega jedrskega poskusa, ki so ga nekateri napovedovali.

V paradi so se zvrstili čete vojakov, tanki, raketni sistemi in drugo orožje. Svoje spretnosti so prikazali tudi piloti, saj je v formaciji parado preletelo 105 vojaških letal.

Po poročanju tujih medijev si je voditelj Severne Koreje Kim vojaško parado na osrednjem trgu v Pjongjangu ogledal sproščen, obdan s partijskimi in vojaškimi voditelji. »Današnja parada je priložnost za prikaz naše mogočne vojaške moči,« je prek zvočnikov po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil napovedovalec.

Kim ni nagovoril zbranih, zato pa je njegov tesni pomočnik Choe Ryong Hae ponovil opozorilo, da se bo Pjongjang odzval na vsakršno provokacijo. »Na vojno z vsemi sredstvi smo pripravljeni odgovoriti z vojno z vsemi sredstvi in na kakršnekoli jedrske napade smo pripravljeni odgovoriti s svojimi jedrskimi napadi,« je dejal Choe.

Kot dodaja tiskovna agencija Reuters, v nasprotju s predhodnimi paradami, ki se jih je udeležil Kim, tokrat med občinstvom očitno ni bilo nobenega višjega predstavnika Kitajske.