Vegetarijanski praznik

Eden najbolj krutih verskih praznikov, ki jih pozna svet.

Objavljeno
30. september 2014 15.23
THAILAND-VEGETARIAN/
D. M., Delo.si
D. M., Delo.si
Vegetarijanski festival v Puketu je barvit dogodek, ki poteka devet dni, od 23. septembra do 3. oktobra. Na festivalu kitajska skupnost praznuje prepričanje, da jim bo post brez mesa in raznih stimulansov v devetem lunarnem mesecu kitajskega koledarja pomagal pridobiti dobro zdravje in duševni mir.

Čeprav so začetki festivala nejasni, velja prepričanje, da je organizirala prvi festival na Puketu potujoča kitajska opera, saj so člani zboleli za malarijo.

Odločili so se, da se držijo stroge vegetarijanske prehrane in molijo devetim cesarjevim bogovom, da si zagotovijo čiščenje uma in telesa.

Dandanes je to mednarodno poznan festival, ki se je razvil v spektakularni letni dogodek, katerega se udeleži vsako leto na tisoče ljudi predvsem iz Kitajske in drugih azijskih destinacij.

V skladu s tradicijo številni verski privrženci opravljajo obredno pohabljanje sebe in drug drugega (s soglasjem in razumevanjem vseh vpletenih), medtem ko so v posebnem duševnem stanju oziroma transu. Izvajajo luknjanje po licih, rokah, obrazu, nogah, hrbtu pa vse do rezanja udov, prsnega koša, trebuha in še posebej jezika z meči, sekirami in noži.