Strašno hudi: Kolja Saksida

Podcast: Z avtorjem animirane serije Koyaa o druženju z večnim najstnikom, zlomih rok in vzponih.

Objavljeno
24. april 2017 16.36
Kolja Saksida
Klara Škrinjar, Maja Čakarić
Klara Škrinjar, Maja Čakarić

Visoko v gorah in daleč, a ne toliko, da bi bil povsem osamljen, živi Koyaa. Če ga še ne poznate, naj vas ne skrbi. V studiu se nama je pridružil strašno hudi avtor animiranih filmov Kolja Saksida, ki zadnjih petnajst let vleče niti iz ozadja in skrbi, da večni najstnik s svojim prijateljem krokarjem stopi v ospredje vašega televizijskega zaslona.

Kolja, kot lahko slišite v podkastu, rad dela z rokami, in če hočeš ustvarjati animirani film v tehniki stop-motion, si lahko obetaš precej ročnih izzivov. Najprej se jih je lotil sam z razmeroma majhno ekipo, ko pa je ambicija rastla, z njo pa Koyeve pustolovščine, se je močno razširil tudi krog kolegov in obveznosti.

Da bi si lažje predstavljali, naj navrževa nekaj številk: da bi izdelali pet lutk, morajo zanje vliti 25 silikonskih rok, za kar sedem lutkarjev porabi dva meseca. Potem pa v animiranem filmu, ki traja, denimo, tri minute, polomijo povprečno šest parov rok. Rok, pa glav in nog ter delov scenografije ...


Kolja je režiser in producent. Foto: Leon Vidic/Delo

Lomi se pogosto, če pa se kdaj preveč zalomi, Kolja ne vidi razloga za obup. Saj ga tudi Koyaa ne: če naleti na težavo, jo poskuša rešiti z domišljijo. »Koyaa nenehno pada, a tudi če mu ne uspe prvič, poskusi drugič, tretjič,« povzame Kolja. Seveda pa padcem nazadnje sledijo tudi vzponi.

Vzpone doživlja tudi Kolja. Ne samo da sta s Koyoo skupaj že celo večnost in prav nič ni videti, da bi se drug drugega naveličala. Koyaa - Razigrani avtomobilček bo premiero doživel junija na mednarodnem festivalu Animafest v  Zagrebu. Poleg tega bo septembra na festivalu slovenskega filma v Portorožu izšel še v šestih novih delih. Ob vsem tem na akademiji umetnosti v Novi Gorici študentom vliva znanje o animaciji, s kolegi na zavodu ZVVIKS pa ga širi tudi še med mlajše člane družbe.

Kaj vse še nastaja pod Koljevimi prsti, poleg lutk in frizur, kakšne načrte ima s Koyoo in v kaj namerava preobraziti smeti, pa preverite na Delovi spletni strani, in sicer na povezavi www.delo.si/podcast.


360-stopinjski posnetek. Kje je Kolja?

***

Naslednjič?

Klara in Maja zapuščava svetlobo in vstopava v svet podzemlja ter ga s pomočjo sogovornika spet osvetljujeva. Kdo bo torej strašno hudi gost oziroma gostja? Lahko počakate do 10. junija, razen če ne ugotovite že prej. V tem primeru se nama kar oglasite. Doma sva na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

***

Podcast Strašno hudi ustvarjava Maja Čakarić in Klara Škrinjar. Pripombe, kritike, pohvale in tudi predloge za goste (u)loviva na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Glasba: Bowrain
Obdelava zvoka: Gregor Zemljič
Likovna podoba: Mashoni