Strašno hudi: Nik Škrlec

PODKAST: Maja in Klara urita svoj spomin: brez »piflanja« si v nekaj minutah uspeta zapomnit devet decimalk števila pi. Le kako ...

Objavljeno
21. marec 2017 12.01
Nik Škrlec
Klara Škrinjar, Maja Čakarić
Klara Škrinjar, Maja Čakarić

V podkastu Strašno hudi tokrat gostimo strašno hudega Nika Škrleca. Z njim smo v sobi 404 v ljubljanski Drami raziskovali skrivnosti spomina, igre in včasih tudi precej nenavadnih hobijev.

Nik je namreč (tudi) dramski igralec, slovenski rekorder v recitiranju števila pi, avtor magistrskega dela Naj gre vse v π, ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk, državni prvak v pomnenju, voditelj oddaje Male sive celice, potapljač na dih, žongler, stvaritelj kontracikla ... uh. Si kdo sploh lahko vse to zapomni?

Nik zagotovo. Je mojster pomnjenja. In urjenja spomina. Prek prav posebne tehnike spominskih palač. Ta mu je omogočila, da je, denimo, na lanskem tekmovanju v pomnenju števila pi na pamet recitiral števke celih 50 minut brez premora: 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 592 ... Zapomnil si je 3141 števk!?!

Kako? Ko poslušaš Nika, se zdi neizmerno enostavno. »Gre za tehniko, ki se ji reče palača spomina ali metoda loci,« začne pripoved o popotovanju v neizmerne razsežnosti spomina. »To je grška mnemotehnika, ki so jo v Grčiji uporabljali predvsem za retoriko in debate ter pomnjenje epov.« Tehnika izkorišča naš prostorski spomin. Zamislimo si pot, po kateri hodimo vsak dan, v realnosti ali domišljiji, in nanjo umeščamo domišljijske podobe, ki služijo kot neke vrste kaveljček, na katerega je obešen podatek, ki si ga želimo zapomnit.


Tako, nekako. Za vsako števko vzameš nek predmet, ki te spominja na števko. Število 2 predstavlja laboda, število 8 snežaka, število 1 pa puščico za lok ali svetilko. Stvar domišljije, pač. Te konkretne podobe, torej laboda, snežaka in puščico za lok, pa nato razporejamo na določeno pot. »Za število pi imam eno pot po Ljubljani. Trenutno je na njej umeščenih okoli 500 podob in je v bistvu že zelo prepletena. Nisem namreč predvidel, da bom to tako dolgo počel ...« pove Nik.

Bliža pa se tudi svetovni dan števila pi. Ob tej priložnosti bo na Fakulteti za matematiko in fiziko tekmovanje v recitiranju števila pi, Nik pa bo torej 14. marca v veliki predavalnici ob 17. uri izvedel svojo magistrsko predstavo.

A Nik ne počne le tega. V SNG Drama ga lahko vidite v predstavah Antigona in Pomona, sodeluje tudi z Lutkovnim gledališčem, Mini teatrom, Gledališčem Glej, Cankarjevim domom ... prej in potem pa žonglira, vozi kontracikel, uri papagaja, se potaplja na vdih, pomni telefonske številke ... Jah, zdi se, da njegov dan nima zgolj »naših« 24 ur.

***

Podkast Strašno hudi ustvarjava Maja Čakarić in Klara Škrinjar. Pripombe, kritike, pohvale in tudi predloge za goste (u)loviva na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Glasba: Bowrain

Obdelava zvoka: Gregor Zemljič
Likovna podoba: Mashoni