Strašno hudi: Rok Rozman

Zoperstavljanje milijonskim poslom ni hec. A grožnje Roka ne plašijo, zanj so največje priznanje njegovim prizadevanjem.

Objavljeno
02. julij 2017 12.27
press*Rok Rozman
Klara Škrinjar, Maja Čakarić
Klara Škrinjar, Maja Čakarić
»Če te nekaj moti in doma gniješ na kavču, imaš dve možnosti: postaneš kronik ali pa se zadrgneš za drog. In če nekaj narediš, imaš vsaj možnost, da boš kaj spremenil. Na koncu, tudi če nekaj ne uspe, bo obup precej manjši, kot bi bil sicer.«

To so besede Roka Rozmana, na pogon katerih vozi, pravzaprav vesla idejni vodja akcije Balkan Rivers Tour. V pisanih kajakih, strganih majicah in kapicah tako dobrovoljna druščina, ki se je zbrala okoli njega, vesla po rekah in se bori proti energetskim lobijem in osebnim interesom vseh tistih, ki želijo zajeziti reke Balkana - obstaja namreč načrt, da bi na njih zgradili kar 2700 jezov.

Jezovi bi dali moč vodi, ki bi poganjala hidroelektrarne, te pa so Združeni narodi lani razglasili za nezelene in neobnovljive vire energije. »To je največji premik v zadnjih sto letih. Zdaj je treba povedati, da niti male hidroelektrarne niso nič boljše. A si kdo želi tisoč malih termoelektrarn? Da bi se vsakemu za hišo malo kadilo? Verjetno ne,« pravi Rok.

Pobuda Balkan Rivers Tour je lani postala največja akcija za ohranjanje prostotekočih rek v Evropi in zaradi njenega pritiska so že ustavili gradnjo sedmih jezov. »Da, še 2693, ampak začetek je vedno najtežji,« pravi Rok. Pa še nekaj: »Teh sedem jezov - to so stomilijonske cifre!«

Prisluhnite podkastu, na Strašno hude pa se lahko naročite na: iTunes ||| Android ||| RSS

Ko veljaki ostanejo 
brez audija ...

Skakati v zelje takšnim naložbam ni hec. Zaradi tega gredo marsikomu pošteno v nos. V mislih ima gospode v kravatah in oblekah, ki so vajeni velikih plač in dobičkov. »In zdaj se jim je nekaj kljukcev v kajakih vtaknilo v stvar, ki je prej nihče ni niti opazil, oni pa bodo zaradi tega ostali brez novega audija ... To je hudo, je treba kar znoret,« malo za šalo, a veliko tudi povsem zares opisuje Rok. Grožnje in poskuse onemogočanja, recimo, vzamejo zares. Med novinarsko konferenco v Črni gori so jim razbili avto. »Ničesar niso vzeli, so pa vse torbe odprli in žepe na oblekah obrnili ter vse razmetali okoli avta.« To razumejo kot jasno sporočilo: »Malo se umirite ali pa bo drugič huje.«

Roku za avto ni veliko mar, svojo glavo pa ne glede na to - ali prav zaradi tega - drži pokonci. »Treba je pomagati ljudem, ki živijo v precejšnji bedi, saj jim bodo sicer vse zazidali. Če bi lahko dali v svoj pastirski dom dva jogija na tla in se prijavili na airbnb ter od tega zaslužili za preživetje, bi bilo veliko bolje, a ne? Pa še vsi bi se imeli lepo in bili prijatelji!«

Soči sledi Mura

Akcija, ki se vse bolj širi, odmeva daleč stran. Roku, biologu in nekdaj profesionalnemu športniku (bil je član mladinske hokejske reprezentance in član olimpijskega četverca brez krmarja), je naravovarstveno veslanje prineslo zlato veslo, ki ga podeljuje mednarodna akademija World Paddle Awards za tekmovalne in ekstremne dosežke ter za dosežke na področju javnega delovanja v kajakaštvu. A se ne bo ustavil pri priznanju. Z ekipo že snuje Balkan Rivers Tour 3.0, ki bo, tako kot pretekla dva, ponovno potekal na Balkanu; v Sloveniji bodo po tem, ko so letos zapičili vesla v Sočo, tokrat to storili v Muri.

Več o Roku in vseh njegovih prigodah, s katerimi premika - pa čeprav se sliši še tako romantično - malo po malo, a vendarle svet na bolje, pa izveste v podkastu Strašno hudi.


***

Naslednjič?

Se slišimo septembra. Strašno hudi bodo namreč čez poletje zbirali nove ideje in jih - tiste res strašno hude - tudi ozvočevali. Če se pri vas skriva kakšna, bo zelo dobrodošla na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Do septembra pa le prisluhnite vsem tistim epizodam, ki ste jih izpustili ali postavili na čakalno listo »nujnih opravil«. Prijetno poslušanje in neizmerno dobro poletje!

Podcast Strašno hudi ustvarjava Maja Čakarić in Klara Škrinjar.

Nanje se lahko naročite na:
iTunes ||| Android ||| RSS

Glasba: Bowrain
Obdelava zvoka: Gregor Zemljič
Likovna podoba: Mashoni

Prisluhnite tudi drugim sogovornikom s klikom na spodnje povezave.