GospodarsTVo: »Vsi državljani si zaslužijo neoporečno hrano«

Ob svetovnem dnevu hrane smo o različnih oblikah pomoči govorili s sekretarjem Rdečega križa Slovenije Danijelom Starmanom.

Objavljeno
16. oktober 2014 15.43
Posodobljeno
16. oktober 2014 18.00
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo, A. O., video
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo, A. O., video

Danijel Starman, generalni sekretar Rdečega križa Slovenije (RKS), je predstavil aktivnosti ob dobrodelni akciji Drobtinice, ki se bo odvijala 18. oktobra in na kateri bodo prostovoljci in predstavniki RKS mimoidočim delili kruh in pecivo v zameno za prispevke za tople obroke socialno ogroženih otrok.

Ker slovenskim pridelovalcem sadja in zelenjave zaradi ruskega embarga ostaja okoli 3000 ton jabolk, hrušk in paradižnika, bodo s pomočjo vladnega ukrepa za subvencije kmetom na RKS in Karitasu sadeže razdelili upravičencem socialne pomoči.

Povedal je tudi, da se število pomoči potrebnih povečuje; Rdeči križ Slovenije ima več kot 265.000 prejemnikov, ki pridejo po eno od oblik pomoči, pri Karitasu pa jih je med 115.000 in 120.000, kar je skupno okoli 270.000 upravičencev do pomoči. Hrana pa bi morala imeti za vse isti standard; ne da je za nekatere dobra tista s pretečenim rokom, za druge pa sveža, je poudaril Starman.