Jernej Sluga: »Ekipa, da te kap!« − S kolesom čez Slovenijo

Kljub preživeti hudi možganski kapi Nejc vedno znova dokazuje, da je vsak dan lep in da je kap priložnost za malo drugačne zmage.

Objavljeno
11. september 2014 12.43
Primož Kališnik, Polet; video: Voranc Vogel, Delo.si, Š. P., Delo.si
Primož Kališnik, Polet; video: Voranc Vogel, Delo.si, Š. P., Delo.si

Možganska kap se največkrat zgodi brez opozorila, posledice so takojšnje in morda celo pogubne.

Jernej Sluga - Nejc se je pred sedemnajstimi leti zjutraj zbudil in ni vedel, kje je in kaj se mu je zgodilo. Zadela ga je huda možganska kap. Bil je odličen hokejist in vodil uspešno podjetje. Le redki imajo srečo, da jo odnesejo z malo posledicami, tretjina ljudi umre takoj, petina pa jih je popolnoma odvisna od pomoči bližnjih. 

Z izjemno voljo je Nejc danes predsednik nazdornega odbora in vodja sekcije za šport in žur pri Združenju bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije. Ljudem po preživeti kapi se življenje spremeni. Nejc vedno znova dokazuje, da je vsak dan lep in celo da je kap priložnost za malo drugačne zmage. V soboto se s pomočjo »Ekipe, da te kap!« podaja novemu izzivu naproti − z ležečim triciklom bo prekolesaril Slovenijo in predvidoma v sedmih dneh napravil 375 kilometrov.

Njegov namen je promocija aktivnega življenja tudi po preživeti možganski kapi in zbiranje denarnih sredstev za nakup prilagojenega ležečega kolesa za osebo s cerebrovaskularno boleznijo.

Z njim se je o situacijah, ki jih prinese bolezen, pogovarjal urednik Poleta Primož Kališnik.