Zakaj svet potrebuje antropologe?

Ob 14. uri vas bodo uveljavljeni govorci nagovorili z dilemami in rešitvami žgočih problemov našega vročega planeta.

Objavljeno
10. november 2015 17.06
Posodobljeno
27. november 2015 11.00
mocnik/zda
Delo
Delo

Naš planet se vse bolj segreva. Sočasno se soočamo s podnebnimi spremembami, družbenimi vrtinci in političnimi in gospodarskimi obrati.

Govorci na mednarodnem simpoziju Zakaj svet potrebuje antropologe bodo pojasnili, kako lahko pri reševanju teh problemov in zadreg pomagajo antropologi: zanimalo jih bo predvsem, kako lahko vplivajo in izboljšajo okoliščine, na katere vpliva človeška brezbrižnost. Povezali bodo antropološka znanja in veščine z drugimi področji v znanosti, gospodarstvom in nevladnimi sektorjem.

Osrednji govorci bodo na predavanjih, ki danes med 14. in 19. uro potekajo v Festivalni dvorani, poljudno in informativno predstavili svoje poglede na probleme, s katerimi se soočamo, in razmišljali o rešitvah zanje.

Predavanj se zaradi velikega zanimanja ni več možno udeležiti, si jih pa lahko v neposrednem prenosu ogledate na Delovi spletni stran.

Program:

14.00 - 15.00 - Predavanja bosta otvorila ministrica Maja Makovec Brenčič in ljubljanski župan Zoran Janković. Uvodni nagovor pa bo imela klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, profesorica klimatologije na ljubljanski univerzi.

15.00 - 15.45 - dr. Genevieve Bell, direktorica za uporabniško izkušnjo v podjetju Intel in ena izmed ključnih oseb pri razvoju novih tehnologij.

foto: J. R. Mankoff

15.45 - 16.30 - dr. Thomas Hylland Eriksen, z norveške Univerze v Oslu, ki je vodja evropskega projekta o družbenih učinkih globalnega segrevanja ‘Overheating' in predsednik evropskega antropološkega združenja EASA.

foto: osebni arhiv

17.00 - 17.45 - dr. Joana Breidenbach, ustanoviteljica mednarodne fundacije za pomoč ljudem betterplace.org, ki se bo v nastopu predvidoma posvetila tudi žgoči begunski problematiki.

foto: osebni arhiv

17.45 - 18.45 - razprava mednarodnih poznavalcev antropologije, podnebnih sprememb in okoljevarstva. Vodil jo bo dr. Dan Podjed, raziskovalec na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU in docent za področje kulturne in socialne antropologije na Univerzi v Ljubljani. Med drugim bodo spregovorili tudi o pariški tragediji in begunski problematiki ter podnebnih spremembah - pa o humanističnih rešitvah za prihodnost.