Od srede do srede: Žerdin in Markeš o brezplačnih šolskih kosilih

»V tem, da pobuda ostaja v parlamentarni proceduri, vidim premik koalicije, da se vendarle začne zavedati socialne situacije.«

Objavljeno
26. oktober 2016 15.23
Posodobljeno
26. oktober 2016 18.00
Ali Žerdin, Janez Markeš, V. V.
Ali Žerdin, Janez Markeš, V. V.

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o podpori poslancev za razširitev upravičenosti do brezplačnega šolskega kosila. 

Pobude niso zavrgli, ampak ostaja v parlamentarni proceduri. V tem vidim premik vladajoče koalicije, da se vendarle zaveda socialne situacije, pove Žerdin. »Ko bo vsa slovenska populacija obveščena, za kaj v resnici gre in kje je resnična dilema, potem politiki ne bo ostalo drugega, kot da popusti.«

Otroku ni možno očitati, da nima denarja za malico, in če mu ga starš ne more dati, ni otrok nič kriv. V analizi, ki sta jo naredila Petka za nasmeh in Milan Jakopovič, s katerim smo se v intervjuju za Sobotno prilogo tudi pogovarjali, se je pa izkazalo, da gre za populacijo 50.000 otrok, ki segajo do tretjega dohodkovnega razreda.

Žerdin in Markeš govorita tudi o svežih podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, ki kažejo zdravstveno sliko prebivalstva v Sloveniji.

Ko enkrat poraziš otroke, reveže in stare ljudi, torej tiste, ki zares ne zmorejo, boš na koncu sam poražen. Kakšno družbo v resnici hočemo? Vsi sistemi družbe, ki vzpostavljajo boj vsakogar zoper vse, samo da bi preživeli močnejši, bodo na koncu propadli, ker sproščajo negativno energijo namesto pozitivne. »Naša družba mora gojiti temeljne humanistične vrednote.«

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

KOMENTARJI:

* Bećir Kečanović: Morda je že malce dolgočasno, da ponovno komentiram razpravo Od srede do srede, a tudi tokratna tema se mi zdi tako pomembna, da je vredno tvegati.

Pravzaprav ni veliko komentirati, ker sta že komentatorja Žerdin in Markeš povedala bistvo, kakšni bi morali biti država in družba. Morda bi veljalo le še bolj poudariti ustavno dolžnost države pri posebnem varstvu otrok, tako kot izhaja iz 56. člena Ustave Republike Slovenije. Ta med drugim določa, da »otroci in mladoletniki«, za katere starši ne skrbijo..., uživajo posebno varstvo države. V danem primeru, ko nezmožnost staršev, da skrbijo za svoje otroke, ni v njihovi neodgovornosti ali malomarnosti, temveč je posledica sistemske revščine v družbi, je dolžnost države pri subvencioniranju toplih obrokov v šolah še toliko bolj poudarjena. Pritisk javnosti je potrdil, da smo odgovorna in humana družba, posebej ko gre za otroke. Zdaj je na vrsti politika, da se izkaže pri urejanju tega vprašanja. In ko gre za posledice sistemske revščine, subvencioniranje toplih obrokov v šolah zagotovo sodi v okvir posebnega varstva otrok, politika pravzaprav niti nima veliko prostora za razglabljanje. Razpravlja lahko le o tem, kako v danih razmerah zagotoviti, da se ustavna dolžnost države udejanji na najboljši možni način.