Od srede do srede: Žerdin in Markeš o vzponu skrajne desnice

Kaj se je zgodilo z državo, ki nam je dala idejo svobode, enakosti in bratstva?

Objavljeno
09. december 2015 18.02
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: A. O., Delo.si
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: A. O., Delo.si

Delova politična komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat o skrajni desnici v Franciji, ki ima glede na regionalne volitve vse večjo podporo.

Glede na to, da je bila podpora stranki La Pen še pred nekaj leti zanemarljivo majhna, danes pa že slavi, se moramo vprašati, kaj se je zgodilo z državo, ki nam je dala francosko revolucijo?

Markeš je prepričan, da gre v novem valu vzpona desničarskih ideologij le za civilizirano evropsko obliko Isisa.

Če bo Evropo prevzela desnica, je z idejo Evrope konec.

Markeš in Žerdin se v drugem delu videokomentarja pogovarjata tudi o novem zakonu o družini.

Zakaj se je Cerkev pri beguncih lahko široko distancirala od retorike skrajne desnice, pri diskurzu o homoseksualnosti pa tega ni zmožna. 

Slovenija s tem zakonom zaostaja. Ves zahodni svet ima pravice istospolnih že izenačene s pravicami ostalih. V vseh državah, kjer so to že uzakonili, so se sklicevali na temeljne človekove pravice in potrebno je spomniti, da je tudi Vatikan podpisnik deklaracije o človekovih pravicah.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

***

Zakaj cerkev nekaj zmore in drugega ne zmore

V obeh primerih sodeluje, in sicer pri beguncih deluje v ozadju, brez pompa s širjenjem vere (demokracije - z orožjem in ognjem) v dežele, kjer je bila prej redkost, medtem ko se pri homoseksualnosti želi otresti svojih grehov in stranpoti v zvezi z dečki in deklicami, ki tako dobijo napačne predstave o naravni usmerjenosti spolov. Cerkev je že davno pozabila na svoje poslanstvo Biti in tega zamenjala za imeti in vladati. Svet se lahko spremeni samo, če se vsak sam spremeni in to seveda velja tudi za cerkev. Tako ali drugače izrabljene deklice iščejo predvsem nežnost, ki jo v današnjem svetu, v »neskončni enakopravnosti« med spoloma, težko najdejo. Izrabljeni dečki pa se enostavno bojijo stikov z ženskami in jim je bližji moški spol. V naravnem okolju in med domorodci (narodi brez prevelikega vpliva »civilizacije«) tega pojava skoraj ni zaznati. Povsem normalno je, da so tudi drugače usmerjeni ljudje enakopravni večini prebivalstva.

Franci Keber