Od srede do srede: Žerdin in Markeš o zavezništvu med ZDA in Evropo

Bo sedaj Angela Merkel tista, ki bo gradila in branila Evropo, in ne več ZDA?

Objavljeno
31. maj 2017 19.05
ap*Trump US Germany
Ali Žerdin, Janez Markeš
Ali Žerdin, Janez Markeš

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš tokrat razpravljata o evropsko-ameriškem zavezništvu, ki se je - vsaj na prvi pogled - po nedavnem srečanju skupine G7 na Siciliji zamajalo. V središču pozornosti je bil ameriški predsednik Donald Trump, za burne odzive pa je poskrbela tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je po vrhu G7 dejala, da morajo Evropejci vzeti usodo v svoje roke, na Američane pa ne morejo več računati.

Trump je že večkrat izrazil nejevoljo zaradi nemškega zunanjetrgovinskega presežka v odnosu z ZDA in zagrozil z uvedbo carin, Merklova pa se mu je tokrat zoperstavila z močno izjavo. »To, kar je naredila Angela Merkel, je zelo inteligentna poteza. Doumela je, da se takemu človeku ne gre prilizovati in do njega preveč prijazno obnašati. Do takih ljudi je treba biti suveren,« pravi Markeš in dodaja, da je očitno ugotovila, da so »botri Evrope« odpovedali.

Komentatorja sta spregovorila tudi o tem, da Evropa svojega »zunanjega sovražnika« morda ne vidi več v smeri proti Uralu, ampak na drugi strani Atlantika. Ugled ZDA je v očeh Evrope padel s predsedovanjem Trumpa, ki je po mnenju Markeša »egocentričen, osebnostno nizek človek in očitno nevzgojen.«

Kako se bo končala igra moči? Bo sedaj Angela Merkel tista, ki bo gradila in branila Evropo, in ne več ZDA?

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.