Samo ustaviti se ne smemo

Motor projekta Balkan Rivers Tour Rok Rozman je odločen, da se boj za zadnje evropske divje reke šele začenja.

Objavljeno
29. maj 2016 20.55
Andrej Miholič, video: Voranc Vogel
Andrej Miholič, video: Voranc Vogel

35 dni, šest držav, 23 rek, 390 preveslanih kilometrov, 7170 prevoženih kilometrov, 502 veslajoča udeleženca in 1109 neveslajočih ... To je le nekaj statističnih utrinkov okoljevarstvenega podviga Balkan Rivers Tour, ki se je pred dobrim tednom končal s protestom nekaj sto nasprotnikov hidroenergetskih projektov na albanskih rekah pred pisarno albanskega premiera Edija Rame v središču Tirane.

A najpomembnejše, kot poudarja idejni vodja in motor ekipe Balkan Rivers Tour Rok Rozman, je, da jim je uspelo naravovarstvo spremeniti v »rokenrol« ter s tem uspešno pritegniti pozornost širše javnosti k problemu pretirane gradnje hidroelektrarn na balkanskih rekah, ki po njegovih besedah bolj kot dejanskim energetskim potrebam koristi želji po zaslužku sprege tujih gradbenih podjetij in lokalne korumpirane elite.

 

Na spodnjem zemljevidu si oglejte obstoječe in načrtovane hidroenergetske projekte na balkanskih rekah.

Kot je bilo tudi pričakovati, se je kapital sprva uprl njihovim prizadevanjem za ohranitev vodnega bogastva Balkana in ustavitev gradbenih projektov. Že med načrtovanjem projekta so bili tako tarča posameznih groženj, a Rozman poudarja, da jim je to dalo le potrditev, da so pritisnili na prave tipke, in s tem dodaten zagon. »Potem, ko se je zgodba začela odvijati, pa se je videlo, da jih naše ravnanje sicer zelo moti, a niso hoteli nič reči, saj so bili preveč na očeh javnosti in bi s tem le pljunili v lastno skledo,« še dodaja nekdanji olimpionik in ekstremni kajakaš.

Po Rozmanovih besedah je treba balkanske, pa tudi druge reke zaščititi predvsem pred tistimi ljudmi, »ki nikoli ne sedijo ob reki, ki ne vedo, kaj reka je, pred tistimi, ki v reki vidijo le denar in dodaten zaslužek na račun tistih ljudi, ki jih že tako nihče ne sliši«.

Kot poudarja, se po uspešnem epilogu projekta Balkan Rivers Tour s svojimi prizadevanji predvsem ne smejo ustaviti. Da ni strahu, da bi se kaj takega zgodilo, med drugim kaže tudi dejstvo, da so bili Rozman in ekipa včeraj že v Innsbrucku na avstrijskem Tirolskem, kjer so se udeležili kajakaškega protesta proti hidroenergestkim projektom v slikoviti alpski dolini Stubaital.