Tehnokamra: Televizorji od trinitrona do 8K

Postala sva televizijska gledalca in dodobra prečesala ponudbo televizorjev, od cenejših do dražjih in naprednih.

Objavljeno
27. november 2015 10.09
Matjaž Ropret, Lenart J. Kučić
Matjaž Ropret, Lenart J. Kučić

Nakup televizorja je vsekakor stresen. Izbire v trgovinah je ogromno, razlike med njimi so pogosto minimalne, dodatno zadevo zapletejo še cene in velikosti. Zato sva letos preizkusila ali si vsaj podrobneje ogledala lepo število modelov in tokrat podajava najine ugotovitve.

Ena prvih je, da so televizorji full HD že skoraj izginili in da se bolj ali manj splača razmišljati le še o modelih 4K (UHD). Razen, kadar pride kakšna res izstopajoča ponudba, kot je bil orjaški televizor medion za tisočaka pri diskontnem trgovcu. Drugo, kar sva opazila, je napredek pri zaslonih 4K. Tudi cenejši modeli, kot je testirani philips puh4900 že prikažejo lepo sliko, z nekaj manjšimi pomanjkljivostmi. Tak televizor priporočava gledalcem, ki ne pričakujejo vrhunske povezljivosti, aplikacij na njem in drugih dodatkov.

Modeli srednjega razreda, kot je philips pus7150 so naju manj navdušili. Resda prinašajo dobro povezljivost in tudi lepo delujoč sistem android (ali pa kakšnega drugega), toda slabosti pri prikazu slike prikrivajo s pretiranim procesiranjem. Zato je tak televizor primeren za določene vrste vsebin (šport, risanke, informativne oddaje) in manj za druge (filme, fotografije).

V cenovnem razredu nad 1300 ali 1500 evri se situacija znova občutno popravi. Tu so že na voljo modeli s tehnologijo t. i. kvantnih točk, ki naj bi in tudi v praksi res nekoliko izboljša barve in kontraste. Od takih modelov sva si ogledala Sonyjevo serijo x85 in Samsungovo ju6872. Še vedno pa naju niso prepričale krivine.

Več v videu, vabljeni k ogledu!