Markeš: Brexit je velika napaka

Videopogovor komentatorjev Dela Alija Žerdina in Janeza Markeša o ločitvi Velike Britanije in EU.

Objavljeno
06. marec 2018 11.47
Markeš in Žerdin o brexitu
Delo.si
Delo.si

Ljubljana – »Stiska je večja na strani Velike Britanije kakor na strani Evropske Unije. Po drugi strani pa je EU tista, ki lahko veliko izgubi,« je v pogovoru z urednikom Sobotne priloge Dela Alijem Žerdinom povedal komentator Dela Janez Markeš, ki je prepričan, da je brexit velika napaka. Redni videopogovor Delovih komentatorjev je tokrat na pobudo britanskega veleposlaništva v Sloveniji potekal v ljubljanskem lokalu Pritličje.

Markeš je kot ključno vprašanje novega razmerja med EU in Veliko Britanijo izpostavil vprašanje demokratičnih in civilizacijskih standardov. Spomnil je na izjavo vodje britanskih laburistov Jeremyja Corbyna, ki je v svojem govoru omenil dejstvo, da se je Evropski Uniji treba približevati v praktičnih vprašanjih, ki bodo vplivala na življenje.

»Če sem evroskeptičen, še nisem protievropski,« je Markeš citiral Corbynovo misel. Kot je še dejal komentator, ima Evropska Unija veliko priložnost, da postane utrdba humanistične misli, ki zmore preživeti svetovno krizo, ki jo narekuje kapital.

Po Žerdinovi oceni bi moralo biti stališče Bruslja, da je brexit, če bo do njega res prišlo, lažja oblika izstopa ter da je treba obdržati vezi, predvsem tiste civilizacijske narave. Velika Britanija je eno ključnih sidrišč v zgodovini, ki je zagotavljala visoko stopnjo omikanosti na Zahodu kot celoti, pa tudi v kontinentalnem delu Evrope.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.