Al Dabaši: V Libiji se je začel genocid nad ljudstvom

Varnostni svet ZN je po sinočnjem izrednem zasedanju obsodil nasilje nad civilisti v Libiji, vendar pa z najmilejšim ukrepom, ki ga ima na voljo, to je z izjavo za medije. Namestnik libijskega veleposlanika pri ZN Ibrahim al Dabaši je sicer zatrdil, da se je v Libiji začel genocid nad ljudstvom.

Objavljeno
23. februar 2011 08.47
R. T., delo.si
R. T., delo.si
New York - Že pred VS ZN se je v torek odzvala tudi Arabska liga, ki je na zasedanju v Kairu izključila Libijo iz svojega dela in dela svojih organov. Ameriška tiskovna agencija AP pa poroča, da naj bi države že zbrale dovolj podpisov za izredno zasedanje Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi o Libiji, ki je sicer tudi članica sveta. V torek se je oglasila tudi državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ki je odgovornost za dogajanje pripisala libijski vladi in dejala, da bodo ZDA ukrepale v dogovoru z mednarodno skupnostjo.

Po zasedanju VS ZN je sicer prvi pred novinarje stopil al Dabaši, ki je pozdravil ukrep VS ZN, vendar pa ga je označil za ne dovolj močnega. Kot je dejal, je dobil informacije iz svoje države, da naj bi se po torkovem nagovoru voditelja Moamerja Gadafija po televiziji v Libiji začel genocid nad ljudstvom, Gadafijeva izjava pa naj bi bila koda, ki ga je sprožila. Al Dabaši, ki je že v ponedeljek zahteval Gadafijev odstop, je še povedal, da naj bi libijski režim na zahodu države uporabljal plačance iz različnih afriških držav.

Za al Dabašijem je predsedujoča VS ZN v februarju, brazilska veleposlanica Maria Luiza Ribeiro Viotti, prebrala izjavo za medije, v kateri VS ZN pozdravlja izjavo Arabske lige. Ta je bila sprejeta nekaj ur pred tem v Kairu in med drugim obsoja zločine proti civilisti, zahteva neodvisno preiskavo dogodkov in zagotovitev varnosti tujcev. Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je dejal, da je uporaba plačancev in težkega orožja proti protestnikom nesprejemljiva.

Brazilska veleposlanica je v New Yorku še povedala, da izraža VS ZN globoko zaskrbljenost nad dogajanjem, obsoja nasilje nad civilisti in izraža obžalovanje zaradi več sto mrtvih, zahteva takojšnjo prekinitev nasilja in uresničitev legitimnih zahtev protestnikov. Libijsko vlado tudi poziva, naj zaščiti prebivalstvo in se vzdrži nasilja, omogoči dostop mednarodnih opazovalcev in humanitarne pomoči ter omogoči evakuacijo tujcev.

VS ZN posebej poudarja, da mora vlada spoštovati svobodo medijev, zborovanja in izražanja ter umakniti vse omejitve glede medijev. Posebej je izpostavil vprašanje »odgovornosti«, kar naj bi bil namig za morebitni kasnejši kazenski pregon libijskega vodstva. O uvedbi območja prepovedi poletov niso razpravljali, britanski veleposlanik pri ZN Mark Lyall Grant pa je zagotovil, da gre za zelo odločno sporočilo VS ZN, čeprav ni prišlo v obliki predsedniške izjave ali resolucije.

Državna sekretarka Hillary Clinton je prav tako v torek, pred zasedanjem VS ZN, v Washingtonu povedala, da bodo ZDA skupaj z drugimi državami iskale ustrezne ukrepe proti nasilnemu zatrtju protestov v Libiji. ZDA bodo delovale skupaj z drugimi, v skladu z ameriško politiko, ameriškimi vrednotami in zakoni. Odgovornost za nasilje je naprtila libijskim oblastem in jih pozvala, naj prenehajo z nasiljem ter spoštujejo univerzalne pravice Libijcev.