Ali Abdulah Saleh sprejel kompromis?

Visoki predstavnik jemenskih oblasti je potrdil navedbe nekaterih medijev, da namerava predsednik države Ali Abdulah Saleh sprejeti reformni predlog opozicije, ki da hkrati vključuje njegov sestop z oblasti.

Objavljeno
03. marec 2011 14.17
Posodobljeno
03. marec 2011 14.32
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
»Odziv na predlog bo pozitiven,« je v svoji izjavi poudaril neimenovani predstavnik, ki o podrobnostih dogovora, češ da med nasprotnima stranema usklajevanje še vedno poteka, ni želel govoriti. Edina dozdajšnja predsednikova obljuba, da na volitvah čez dve leti ne bo kandidiral, protestnikov, ki na jemenskih ulicah vztrajajo že več tednov, ni zadovoljila. Čeprav predlog po dosedaj zbranih informacijah ne postavlja točnega časovnega okvirja za odstop Alija Abdulaha Saleha, bo predsednik s sklenitvijo dogovora postal tretji arabski voditelj, ki ga bo spodneslo revolucionarno vrenje.

Da je do srečanja in nekakšnega dogovora med vladno stranjo in opozicijo dejansko prišlo je v sredo in danes potrdilo več vladnih predstavnikov. Vodje jemenskih opozicijskih gibanj so Aliju Abdulahu Salehu predstavile reformni načrt, na katerega se je predsednik, ki državi vlada že 32 let po navedbah prič odzval pozitivno. Kaj točno je poleg zahtev po spremembi ustave zapisano v petih točkah predloga, zaenkrat ostaja predmet ugibanj; osnutek, ki ga je opozicija predstavila nedolgo tega, je poleg preiskave v smrt nekaterih protivladnih protestnikov vključeval zavezo, da predsednik do konca leta sprejme vse potrebne ukrepe, ki bodo na koncu vodili v uspešen prenos oblasti. Nasprotujoča si poročila o tem, da načrt vsebuje tudi določilo, po katerem bi moral Saleh do konca leta odstopiti, za zdaj ostajajo nepotrjena.

Opozicijsko parlamentarno zavezništvo Skupni forum je predsednika v izjavi za javnost pozvalo naj svojo odločitev predstavi ljudem, ti pa naj nato odločijo, ali bodo predlog sprejeli ali zavrnili. Nobena od vpletenih strani ni v položaju, da bi se pogajala v imenu protestnikov, je še dodalo. Vlada je medtem uradni odgovor že napovedala, a točnega časovnega okvirja zanj ni postavila. »Odziv na predlog bo pozitiven. Podrobnosti obe strani še usklajujeta, končno stališče pa bo objavljeno nekoliko kasneje,« je za agencijo Reuters dejal neimenovani visoki vladni predstavnik. Načrt, ki ne bi vključeval zahteve po Salehovem takojšnjem odstopu, bi sicer pomenil popuščanje na strani opozicije; na to so včeraj opozorili tudi nekateri vodje protestnikov.

Dogovora, ki ne bo obsegal Salehovega takojšnjega sestopa s položaja, nihče izmed njih ne namerava podpreti. Predsednikova obljuba, da na volitvah leta 2013 ne bo vnovič kandidiral oziroma predal oblasti svojemu sinu Ahmedu Salehu, večine njegovih nasprotnikov ni ne zadovoljila ne prepričala. »Očitno je, da gre za poskus zaobiti revolucijo. Protestniki ne bodo sprejeli nič manj kot takojšni sestop režima,« je zahteve ulice v izjavi za Reuters povzela Samia al Agbari, ena od aktivistk, ki že tedne demonstrirajajo v jemenski prestolnici. Tako rekoč vsak dan se na ulicah Sane in drugih mest zbere na desettisoče protestnikov, ki pri svojih zahtevah ostajajo neomajni.

V komentarju na razmere v državi je Ali Abdulah Saleh v nedeljo razburil z izjavo, da bo svoj režim branil »do zadnje kaplje krvi«, pri čemer je nasprotnike obtožil ustvarjanja delitev med prebivalstvom. »Strategija je zavlačevati in obstati toliko časa, da protestniki izgubijo zagon. Iluzija, da bo Saleh čez noč postal demokrat, je nesmiselna« predsednikovo izjavo in poteze režima pojasnjuje Šadi Hamid z inštituta Brookings v Dohi, ki »pozitivnem odzivu« še ne vidi izhoda iz krize. Kar je za zdaj gotovo je, da se bodo protesti v prihodnjih dneh še dodatno okrepili. »Revolucija je rezultat mladih in ne političnih strank. Nadaljevali bomo vse do padca režima,« je dejal Džamal Kajran, eden od udeležencev demonstracij. Ljudje na ulicah s sprejemanjem dogovorov za zaprtimi vrati nimajo nič, je še dejal.