Arabci proti poletom nad Libijo

Libijski voditelj v nemilosti Moamed Gadafi je svojo vojsko usmeril v mesto Misrata na zahodu države, ki ga še vedno obvladujejo uporniki. Medtem pa so države Arabske lige na zasedanju v Kairu soglasno pozvale Varnostni svet Združenih narodov, naj nad Libijo uvede prepoved poletov.

Objavljeno
12. marec 2011 21.47
Posodobljeno
12. marec 2011 21.56
Agencije
Agencije
Tripoli - S tem bi polkovniku, ki se z vsemi silami brani na oblasti, preprečile nadaljnje bombardiranje uporniških položajev, hkrati pa bi s tem izpolnili pogoj, ki ga je za morebitno posredovanje postavil Nato. Slišati je tudi, da so se predstavniki Arabske lige odločili, da bodo navezali stik z uporniškim svetom, ki deluje iz svojega oporišča v Bengaziju.

Zunanji ministri EU, ki so danes sklenili neformalno srečanje na Madžarskem, pa so se dogovorili, da bo EU v prihodnjih dneh v Libijo poslala skupino za ugotavljanje dejstev. »Potrebujemo več podatkov s kraja dogajanja,« je ob robu zasedanja dejal avstrijski minister Michael Spindelegger. ZDA so razširile krog oseb, ki so jih doletele sankcije. Z doslej sprejetimi ukrepi so že zamrznile 32 milijard dolarjev libijskega premoženja, zdaj pa so sankcije uvedle še za Gadafijevo ženo Safio Farkaš in njena podjetja in tudi štiri njegove sinove. Na seznamu je tudi vodja vojaške obveščevalne službe Abdulah Senusija, ki je bojda med drugim odgovoren za najemanje tujih plačancev.