Arabske vstaje prinesle nelagodje

Ljudje severa Afrike in Bližnjega vzhoda so na ulicah. Otroci facebooka in twitterja, kot mnogi imenujejo demonstrante, zahtevajo odstop svojih dolgoletnih avtokratskih voditeljev. Vstaje so po mnenju poznavalcev razmer na Bližnjem vzhodu prinesle nelagodje.

Objavljeno
23. februar 2011 22.24
Mojca Zabukovec, delo.si, video: Ante Orlić, Mojca Zabukovec
Mojca Zabukovec, delo.si, video: Ante Orlić, Mojca Zabukovec
Ljubljana - Ljudje severne Afrike in Bližnjega vzhoda so na ulicah. Otroci Facebooka in Twitterja, kot mnogi imenujejo demonstrante, zahtevajo odstop svojih dolgoletnih avtokratskih voditeljev. »Način, kako so bile vstaje izpeljane, je vzoren. Na ulicah ni bilo slišati gesla Pobijmo vse sovražnike, ampak so (ljudje voditelje) pozivali: 'Pojdi, samo mir nam daj!'« je na okrogli mizi o aktualnih razmerah na tem delu sveta, organizirala jo je stranka Zares, vodil pa Pavel Gantar, dejal Slavoj Žižek. Po njegovih besedah se je zgodilo nekaj, kar si je Zahod vsaj (uradno) želel, a se je na koncu izkazalo, da temu ni bilo tako. Rezultat ljudskih vstaj je nelagodje. Avtoritarno stanje je Zahodu bolj ustrezalo.

Tudi minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je sklenil, da je dogajanje v arabskem svetu prineslo nelagodje, a to po njegovem mnenju zato, ker ne vemo, kam bo razvoj dogodkov pripeljal. Evropa se mora po ministrovih besedah zdaj osredotočiti na proces, ne pa rezultat, torej na pripravo volitev v teh državah. Ne sme se ukvarjati s tem, kaj bodo volitve prinesle. Hkrati pa mora EU po Žbogarjevih besedah začeti razmišljati o sankcijah in o tem, kako bo reševala problem migracij.

Poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu Primož Šterbenc je opozoril, da množice, ki so vstajo izvedle, vendarle nimajo povsem prostih rok niti v primeru volitev. Gospodarsko povezovanje med arabskimi državami je namreč šibko, zato te ostajajo odvisne.

Da dogajanje v arabskem svetu ni povezano z islamsko revolucijo, je menil komentator Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič. Bog ni bil administrator protestov. Ljudje vendarle zahtevajo, naj režim pade, novo ustavo in ekonomske pravice. Šterbenc pa je menil, da zdaj poteka boj za interpretacijo dogodkov. Zahod jih želi predstaviti kot boj proti tiraniji oziroma diktaturi, v resnici pa gre za boj proti uvoženemu neoliberalizmu pod plaščem diktature. Po Žižkovih besedah bo morala v teh državah zdaj nastopiti sekularna levica, v nasprotnem primeru se bo zgodilo to, kar se je zgodilo v Evropi.