»Bahreinske varnostne sile pobijajo ljudi«

Varnostne sile so v bahreinski prestolnici prevzele nadzor nad trgom, kjer protetsniki vztrajajo že mesec dni. Tuje agencije poročajo o najmanj treh mrtvih.

Objavljeno
16. marec 2011 06.23
Posodobljeno
16. marec 2011 06.23
M. Do., Mo. Z., delo.si
M. Do., Mo. Z., delo.si
Manama - Kot poročajo tuje agencije, je policija danes vdrla na osrednji trg v bahreinski prestolnici Manama in s solzivcem začela preganjati demonstrante, ki z zahtevami po političnih reformah na trgu taborijo že mesec dni. Nad trgom so krožili helikopterji, oklepna vozila pa so kmalu po zori zasedla trg, tako da se po poročanju agencij zdaj zdi, da imajo bahreinske varnostne sile popoln nadzor nad trgom. Premaknile so se proti finančnemu središču Maname, kjer odpirajo ulice, ki so jih pred tem zaprli protestniki.

Član opozicijske stranke Vefak (Wefaq) Ali Al Asvad je za Al Džaziro povedal, da vojska s helikopterjev strelja na protestnike. »Pripadniki varnostnih sil pobijajo ljudi. Združene narode pozivamo, naj pomagajo.« Opozicijski poslanec Andel Džalil Kalil je za agencijo Reuters ogorčeno dejal, da se na ulicah odvija popolno uničenje. »Kaj podobnega se niti v vojnah ne dogaja in je povsem nesprejemljivo.«

Bahreinski kralj Hamad je že včeraj razglasil izredne razmere, potem ko sta v spopadih med policijo in demonstranti umrli dve osebi, več kot dvesto je bilo ranjenih. Na pomoč bahreinskim silam je prišla vojska iz Saudske Arabije in Združenih arabskih emiratov.