Beg pred nasiljem

Eksodus tujih državljanov, ki so v minulih dneh po kopnem, morju in zraku ob pomoči svojih vlad zapuščali Libijo, se je danes nadaljeval.

Objavljeno
23. februar 2011 21.23
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika
Tripoli - Evakuacijo desettisočih ljudi, ujetih sredi nasilja v čedalje bolj nestabilni Libiji, je veliko držav zaradi preventive in zaskrbljenosti pred nadaljnjim zaostrovanjem razmer razširilo. Morska pot zaradi preobremenjenih letalskih povezav postaja ključna logistična žila.

V Libiji tudi po tednu dni nemirov po ocenah mednarodnih organizacij ostaja več kot poldrugi milijon tujcev, devetdeset odstotkov je Egipčanov. Razmere na kopenskih mejnih prehodih, kjer je pritisk največji, medtem postajajo nevzdržne. Tisočim, ki jim je danes uspelo zapustiti libijsko ozemlje, se bodo v naslednjih dneh pridružili novi. Med članicami EU obsežne reševalne operacije izvajajo Britanija, Italija, Francija, Nemčija, Grčija, Nizozemska, Portugalska in Bolgarija. Po podatkih iz Bruslja v Libiji ostaja kakih 10.000 državljanov EU; napori, usmerjeni v zagotavljanje njihove varnosti in čim prejšno vrnitev, so po zagotovilih odgovornih v polnem teku. Vojaški fregati, ki jo je London poslal na tunizijsko obalo, je danes sledil prvi čarterski polet; kmalu naj bi se jih zvrstilo še več. Med letali, ki so pristajala na letališču v Tripoliju, so bila ruska, nemška, ukrajinska, bolgarska in portugalska. Vzpostavitev evakuacijskih »zračnih mostov« so napovedale tudi vlade drugih držav.

Turčijo, ki ji je uspelo v manj kot 72 urah iz Libije s trajekti na varno prepeljati 5000 svojih državljanov (petino vseh tam živečih), je za pomoč zaprosilo 21 držav, imen katerih turško zunanje ministrstvo ni hotelo izdati. Države, ki v nepredvidljivih razmerah organizirajo reševanje, nezanesljive letalske povezave vse pogosteje nadomeščajo z ladijskimi. ZDA svoje državljane po novem evakuirajo s trajekti, namenjenimi na nekaj sto kilometrov oddaljeno Malto. Pristanek ladje, ki naj bi iz pristanišča Ras Lanuf odpeljala skoraj tisoč Rusov, Turkov, Srbov in Črnogorcev, je bil napovedan za večerne ure. Poročila, da so libijske oblasti zaradi nasilja zaprle pristanišča, niso potrjena.

Četudi je večina mednarodnih prizadevanj osredotočena na zračne in morske poti, je pritisk ljudi, ki skušajo državo zapustiti po kopnem, čedalje bolj nevzdržen. Tudi danes so se na libijsko mejo z Egiptom zgrinjale nepregledne množice. Le v nekaj dneh je mejne prehode po besedah očividcev prečkalo na tisoče ljudi, večinoma Egipčanov. Po navedbah predstavnikov Mednarodne organizacije za migracije (IOM) bo število ljudi, ki bodo hoteli ubežati nasilju, v prihodnjih dneh še naraslo. Egiptovska vojska, ki je ob meji in na vstopnih točkah okrepila svojo navzočnost, bo po navedbah prehodnih oblasti zagotavljala nemoteno in varno evakuacijo egiptovskih državljanov iz Libije. Do srede jih je državo zapustilo kakih 8000.

Razmere na zahodni libijski meji s Tunizijo medtem niso nič boljše. Mejni prehod Ras Džedir je v ponedeljek in torek prečkalo kakih 5700 tunizijskih in libijskih državljanov. Ni jim videti konca, je za AFP osupel nad številom beguncev dejal Hadi Nadri z Rdečega križa.