»Dan odhoda«: Mubarak ostaja ali odhaja?

Na Trgu osvoboditve v Kairu je več kot milijon ljudi enoglasno zahtevalo nemudni in brezpogojni odhod predsednika Hosnija Mubaraka. Potem ko so zjutraj po mestu še potekali spopadi med nasprotniki in podporniki režima so se razmere v dopoldanskih urah nenadoma umirile.

Objavljeno
04. februar 2011 19.54
Boštjan Videmšek, Kairo
Boštjan Videmšek, Kairo
Kairo - Proti trgu so se - na enajsti dan protestov proti režimu - iz vseh predelov Kaira zgrinjale množice ljudi. Bilo jih je preveč, da bi jih bilo mogoče ustaviti. Prvič od začetka protestov, je vojska prevzela aktivno vlogo in z bodečimi žicami in barikadami ter pehotnimi enotami, ki so koračile okoli trga Tahrir, preprečila morebitne spopade. Postalo je jasno, da državo v tem trenutku vodi vojska.

Današnji množični protesti na trgu so bili mirni in dostojanstveni, protestniki pa sta med drugim nagovorila egiptovski obrambni minister Mohamed Husein Tantavi in generalni sekretar Arabske lige Amr Musa. V Kiru še vedno poteka diplomatska akcija, s katero so Združene države poizkušale egiptovske oblasti prepričati, naj nemudoma začnejo proces "mirne tranzicije", v kateri bi morala sodelovati vsa egiptovska politična in civilno-družbeno gibanja, do jesenskih volitev pa naj bi državo vodil sedanji podpredsednik Omar Sulejman, ki ga podpira tudi vojaški vrh, ki skupaj s Sulejmanom trenutno vodi državo. Ključna zahteva ameriške administracije je odhod predsednika Hosnija Mubaraka, njihovega dolgoletnega ključnega zaveznika na Bližnjem vzhodu. V večernih urah, ko je bilo v središču Kaira ponovno mogoče slišati streljanje, da "je vojska pripravljena žrtvovati svojega starega generala".

Medtem ko je potekala diplomatska akcija so protestniki zatrjevali, da ne bodo sprejeli nikakršnih kompromisov. "Preveč naše krvi je bilo prelite. Današnji protesti so namenjeni tudi tistim, ki so v zadnjih enajstih dnevih padli za svobodo. Na trgu bomo vztrajali do zadnjega trenutka. Oblasti so nas s pomočjo svojih plačancev poizkušale ustrahovati. Mislili so, da se bomo razkropili. Danes smo jim poslali zelo jasno sporočilo - nič nas ne more ustaviti. Pripravljeni smo na vse scenarije," nam je povedal učitelj angleškega jezika Ahmed Fateh, ki se je bal, da se bo v večernih urah vojska obrnila proti ljudstvu. Podobno kot vsi naši sogovorniki je bil tudi srednješolski učitelj, ki je na Trgu osvoboditve preživel že osem dni zapored, prepričan, da bo "obnašanje" vojske ključno pri oblikovanju novega Egipta. Ko je v poznih popoldanskih urah na trg prišel egiptovski obrambni minister Mohamed Husein Tantavi in nagovoril množico, se je prvič do zdaj zdelo, da so oblasti dejansko pripravljene prisluhniti protestnikom. Tantavi je protestnike pozval, naj končajo demonstracije in sodelujejo v "mirni tranzciji", h kateri je povabil vse opozicijske stranke, vključno z Muslimansko bratovščino. Njegov obisk trga je dokazal, kako močno se počuti vojska.

V večernih urah je na Trgu osvoboditve še vedno več sto tisoč protestnikov, ki pojejo o svobodi. Ta pod vojaškim škornjem ne bo mogoča. Dogajanje v Egiptu vse bolj spominja na Romunijo in leto 1989, ko so obveščevalne službe in vojska uličnim borcem za demokracijo ukradle revolucijo in si dokončno prilastile državo.