Egipt dobil nove ministre

Egipt je v okviru vladnih sprememb po odhodu nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka dobil tri nove ministre.

Objavljeno
06. marec 2011 16.30
Posodobljeno
06. marec 2011 16.30
M. Do., delo.si
M. Do., delo.si
Kairo - Potem ko je vodenje vlade v četrtek prevzel Esam Šaraf je danes novi zunanji minister postal Nabil al Arabi, ministrstvo za pravosodje bo vodil Mohamed Abdelaziz el Guindi, v soboto pa je novi notranji minister postal Mansur al Isavi, poroča STA.

Do sprememb v egiptovski vladi prihaja, ker so tamkajšnji protestniki zahtevali odhod predstavnikov režima nekdanjega predsednika Mubaraka iz vlade, poroča egiptovska tiskovna agencija MENA.

V okviru zamenjav na ministrskih mestih je nekdanji sodnik Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu al Arabi na mestu zunanjega ministra nasledil dosedanjega ministra Ahmeda Aboula Gejta. Nekdanji državni tožilec el Guindi je na mestu ministra za pravosodje zamenjal Mamduha Maria. Prav slednji je bil najbolj na udaru kritik s strani protestnikov, ki so zahtevali odhod vseh sodelavcev nekdanjega predsednika.

Premier Esam Šarif, ki je zaradi demonstracij proti predstavnikom nekdanjega režima na mestu premiera nasledil Ahmeda Šafika, je v soboto na mesto notranjega ministra postavil Mansurja al Isavija. Slednji je že napovedal, da si bo prizadeval za povečanje zaupanja javnosti v policijo, potem ko so protestniki vdrli v več poslopij državne varnostne službe. Obljubil je tudi, da si bo prizadeval za ponovno vzpostavitev varnosti in stabilnosti na ulicah egiptovskih mest.