Francija in Nemčija zagrozili s sankcijami

Francija in Nemčija sta zaradi krvavega obračunavanja s protirežimskimi protestniki libijskim oblastem zagrozili s sankcijami. Evropska unija pa je sporočila, da bi nasilje v tej severnoafriški državi lahko označili za »zločin proti človeštvu« in pozvala k preiskavi.

Objavljeno
23. februar 2011 18.50
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Pariz, Berlin - »Brutalna in krvava represija proti libijskemu ljudstvu je odvratna,« je danes dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy in dodal, da »mednarodna skupnost ne more še naprej mirno gledati te kršitve človekovih pravic«. Sarkozy je tako že predlagal, da bi EU pretrgala gospodarske vezi z Libijo.

Nemško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so sankcije neizogibne, če bodo libijske oblasti še naprej obračunavale s protestniki. »Glede na te grozljive fotografije, te grozljive dogodke v naši neposredni bližini, si težko predstavljam, da je kakršna drugačna politike Evrope sploh možna,« je dejal nemški zunanji minister Guido Westerwelle.

Evropska unija se je zaradi sprva izredno medlega odziva na prelivanje krvi v Libiji znašla pod plazom kritik. Sedemindvajseterica se namreč ni strinjala glede tega, kako ostro naj nastopi proti dolgoletnemu voditelju Moamerju Gadafiju. Zdaj se zdi, da se v EU oblikuje konsenz o ostrem odzivu proti libijskemu samodržcu, ki se je zavezal, da se bo »boril do zadnje kaplje krvi«. »Politični vodja, ki se je odločil bombardirati lastne državljane, je izgubil legitimnost, da še naprej vodi državo,« je tako dejala španska zunanja ministrica Trinidad Jimenez.

Evropska unija se pripravlja na humanitarno krizo

Evropska unija se medtem pripravlja na humanitarno krizo v Libiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sedemindvajseterica je na mejo z Egiptom in Tunizijo tako že poslala svoje strokovnjake, ki bodo ocenili razmere v tej severnoafriški državi. Kot je povedal Raphael Brigandi, predstavnik evropske komisarke za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristaline Georgieve, EU upa, da bo svojega strokovnjaka lahko poslala tudi v libijsko prestolnico Tripoli.

»Trenutno se s humanitarno krizo ne soočamo, kar pa ne pomeni, da nismo zaskrbljeni,« je dejal Brigandi. »Razmere se spreminjajo zelo hitro. Situacija je nestabilna.« Kot je pojasnil, EU sredstev iz svojega humanitarnega sklada še ni sprostila. Sedemindvajseterica lahko v prvih 72 urah za humanitarno posredovanje sicer nameni tri milijone, če za pomoč dobi uradno prošnjo za 200 milijonov evrov.

Italija zahteva pomoč EU


Potem ko je na italijanski otok Lampedusa po vstaji v Tuniziji prispelo okoli 5000 beguncev, Italijo vse bolj skrbi še naval beguncev iz Libije, ki je na pragu državljanske vojne. Rim je od Evropske unije zato že zahteval, da na svoja pleča prevzame del bremena.

»S poledicami migracij se Italija ne more spopasti sama,« je dejal italijanski zunanji minister Franco Frattini. Odsotnost skupnega odziva EU bi namreč po njegovih besedah pomenila »uničenje evropske solidarnosti in konec evropske politike, kot jo poznamo zadnjih 50 let«. Frattini je poudaril, da Italija od članic EU ne zahteva, da sprejmejo določeno kvoto migrantov, ampak hoče le, da se dogovorijo o mehanizmu, ki bi zagotovil finančne, socialno in človeške vire tistim državam, v katere bodo begunci prišli.

Evropska agencija za zunanje meje Frontex je sicer že organizirala patrulje na morju in v zraku, poleg tega pa je na mejne prehode z Libijo namestila strokovnjake, ki popisujejo vse, ki pobegnejo iz Libije.