Gadafi bije bitko za zahod države

Po poročanju tujih medijev se moč dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija krha. Več delov Libije namreč nadzirajo protestniki, ki sodelujejo z vojsko, polkovnik pa menda nadzira »le« še Tripoli in Sabo.

Objavljeno
23. februar 2011 12.03
Mojca Zabukovec, Ma. Ja., delo.si
Mojca Zabukovec, Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Na ulicah libijske prestolnice se zbirajo Gadafijevi podporniki, ki vihtijo zelene zastave, vzklikajo »dolgo živi Gadafi« in streljajo v zrak. Tudi Gadafijevo rezidenco v Tripoliju varujejo njegovi lojalisti in vojska. »Plačanci so vsepovsod. Ne moremo odpreti ne vrat ne oken. Na nas prežijo ostrostrelci,« je povedala ena izmed prebivalk Tripolija. Kljub temu se po besedah aktivistov protestniki skrivaj organizirajo. Pod okriljem noči tako po ulicah slikajo protirežimske slogane, številni pa delijo letake, ki za petek napovedujejo množičen shod.

Libijska vstaja je v velikem delu države zlomila Gadafijevo oblast. Protestniki namreč trdijo, da so prevzeli nadzor nad skoraj celotnim vzhodnim delom države. Ponekod so že oblikovali lastne administracije in na mejo z Egiptom postavili lastne sile, potem ko je z meje zbežala vojska. Kot je povedal vojak Fawzi Ignaši, ki zdaj nosi civilna oblačila, so poveljniki v prvih dneh vstaje vojakom naročili, naj streljajo na protestnike, vendar so jim to prepovedali plemenski voditelji. »Poslušali so jih, ker so bili od tu. Poveljniki so zato pobegnili,« je povedal. Kot je dejal podpolkovnik Omar Hamza, pa poskušajo vojaki, ki so prestopili k protestnikom, tudi druge prepričati, da bi ravnali podobno. »Ljudem v Tripoliju pomagajo ujeti Gadafija.«

Protestniki so nadzor prevzeli vse do mesta Ajdabija, ki leži približno 800 kilometrov vzhodno od Tripolija. Gadafi tako ohranja nadzor le še nad prestolnico in nekaterimi osrednjimi deli države ter se bori za zahod. 

Polkovnika poleg tega zapušča vojska in policija. Potem, ko sta dva vojaška pilota včeraj pristala na Malti, kamor sta se zatekla, ker nista hotela napasti mesta Bengazi - v njem so nadzor prevzeli protestniki - sta se še dva pilota danes izstrelila iz svojih letal in ju nato pustila strmoglaviti v puščavi.

Vojna napoved polkovnika Gadafija


Sredi nemirov iz države še naprej bežijo tujci, Evropska unija pa se medtem pripravlja na humanitarno krizo. Mednarodna skupnost je sicer ogorčena zaradi Gadafijevega včerajšnjega govora, v katerem se je zavezal, da se bo boril »do zadnje kaplje krvi« in svoje podpornike pozval na ulice, v boj proti protestnikom. Nemška kanclerka Angela Merkel je govor tako označila za grozljiv. Po njenih besedah gre za vojno napoved libijskemu ljudstvu. »Libijce je Gadafijev govor po eni strani razjezil po drugi strani pa prestrašil. Bojijo se namreč, da bo pred odhodom povsem uničil državo,« poroča dopisnik BBC iz Libije Jon Leyne.

Tudi sicer je bil Gadafijev odziv na protirežimske proteste, ki v zadnjih tednih pretresajo arabski svet, najbolj krvav. Nevladna organizacija Human Rights Watch trdi, da je v spopadih med protestniki in vladnimi silami umrlo 300 ljudi - številko so potrdile tudi libijske oblasti -, medtem ko je po podatkih Mednarodne federacije za človekove pravice (IFHR) življenje izgubilo najmanj 640 ljudi. Nekateri so sicer prepričani, da je žrtev še veliko več - italijanski zunanji minister Franco Frattini tako meni, da je mrtvih več kot tisoč.

Sredi nemirov pa iz Tripolija s polno hitrostjo drvijo avtomobili - namenjeni so proti meji. Med begunci, ki zapuščajo državo, je veliko delavcev iz Egipta. 40-letni Mahmud Agunu prihaja iz južnega dela Egipta, kjer služb skorajda ni. S trebuhom za kruhom je bil prisiljen oditi v Libijo. Od tam je družini v Egipt pošiljal denar. Nemirno Libijo pa je moral zapustiti. Podobno zgodbo nosi tudi Amr. Za tiskovno agencijo AFP je povedal, da je v zadnjih dnevih slišal ogromno strelov. »Vsekakor si (oblasti) želijo, da odidemo.« Čeprav njegovo življenje zavisi od prihodka v libijski tovarni Tobruk, se tja, kot pravi, nikoli več ne bo vrnil. »Zdaj nimam ničesar več. Kako bomo nahranili lačna usta?« se medtem sprašuje Mahmud Aguni.

Eden izmed pobeglih Egipčanov je zdravniku v Egiptu predal video, ki ga je posnel med vstajo v Bengaziju. Na njem s prestreljenimi glavami na tleh leži 20 ljudi.

VS ZN obsodil dogajanje v Libiji


Varnostni svet Združenih narodov je sinoči v svoji prvi izjavi, od kar so se pred tedni začeli nemiri v arabskem svetu, izrazil globoko zaskrbljenost nad dogajanjem v Libiji. Obsodil je nasilje nad civilisti in izrazil obžalovanje zaradi več sto mrtvih. Hkrati je pozval k takojšnji prekinitvi nasilja in uresničitvi legitimnih zahtev protestnikov. Namestnik libijskega veleposlanika pri ZN Ibrahim al Dabaši pa je opozoril, da se je nad ljudstvom v Libiji začel genocid.