Gadafi: Boril se bom do zadnje kaplje krvi

Po krvavi in nemirni noči v Libiji je dolgoletni voditelj Moamer Gadafi svetu sporočil, da države ni zapustil. Kasneje je temu dodal, da bo kot vodja revolucije ostal v Libiji. V deželi svojih prednikov namerava umreti kot mučenik. Polkovnikov brutalni boj za obstanek na stolčku se tako nadaljuje.

Objavljeno
22. februar 2011 09.34
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Prvič, odkar so v libijskem Bengaziju pred tednom dni izbruhnili protivladni protesti, ki so kmalu zajeli še druga mesta, je dolgoletni voditelj Moamer Gadafi nagovoril državljane. Najprej je za Al Arabijo zanikal govorice, da je Libijo zapustil. »Danes bom obiskal mlade na Zelenem trgu. S tem želim dokazati, da nisem v Venezueli, ampak v Tripoliju. Zanikam televizijska poročila. Ne verjemite tem psom,« je dejal.

Dopisnik britanske BBC iz Kaira Alastair Leithead je zapisal, da je Gadafijev intervju za arabsko televizijo nenavaden. »Podoba Gadafija v avtu z dežnikom je čudna. Ljudje si bodo ob pogledu nanj rekli: to ni niti malo organizirano. Morda njegova podoba kaže na paniko, a po drugi strani voditelj sporoča, da še vedno sedi trdno v sedlu.«

Kasneje je Gadafi državljane nagovoril z odra pred svojo rezidenco v Tripoliju, ki je bila poškodovana v ameriškem obstreljevanju v 80. letih prejšnjega stoletja in je v znak kljubovanja niso nikoli obnovili. Med govorom, ki so ga predvajali tudi na velikem zaslonu na Zelenem trgu, se je Gadafi zavezal, da bo v Libiji ostal kot vodja revolucije. Dejal je, da bo v deželi svojih prednikov umrl kot mučenik in da se bo boril do zadnje kaplje krvi. »Moamer Gadafi je vodja revolucije; Moamer Gadafi nima položaja, s katerega bi odstopil; vodja revolucije je za vselej.«

»To je moja država, moja država,« je vpil. Vojski in policiji je med govorom naročil, naj zatreta ljudsko vstajo. »Libijsko ljudstvo je z menoj,« je še dejal in podpornike pozval, naj se v sredo podajo na ulice, kjer naj obračunajo z njegovimi nasprotniki. »Ujemite podgane!« jim je naročil. »Pojdite s svojih domov in jih napadite kjer koli so!«

Njegove besede bi lahko sprožile še večji izbruh nasilja, še posebej ker se bodo protestniki po pričakovanjih znova zbrali, ko pade noč.

Danes razmeroma mirno


Katarska Al Džazira je včeraj zvečer poročala, da je libijska vojska z letali napadla protestnike v Tripoliju in Bengaziju. Ubitih je bilo menda najmanj deset ljudi. Prebivalec Tripolija je na blogu katarskega medija zapisal: »Brat na policijski akademiji mi je ogorčeno rekel: veš za kaj uporabljajo orožje takšnega kalibra, kot ga ima v rokah vojska na ulicah? Takšne krogle so ustvarjene, da prebijejo zid. Za razstreljevanje mnogo močnejših stvari od človeškega telesa, torej!«

Na masaker, ki se že nekaj dni odvija na libijskih ulicah, opozarjajo protestniki in zdravniki. Novinarska poročila iz države so skopa, pripadnikom sedme sile je namreč vstop v državo onemogočen. Edini znani novinar, ki mu je to menda uspelo, je novinar CNN Ben Wedeman. Kot je zapisal na svojem blogu, pri vstopu v Libijo včeraj ni imel posebnih težav. Na meji namreč ni bilo ne carinikov ne vojske. »Podobno sem doživel v Iraku po padcu Sadama Huseina,« je zapisal.

Kot je za Val 202 povedal Jože Goričnik, ki dela v Tripoliju, je danes tam razmeroma mirno. »Zdi se, da se nemiri razplamtijo predvsem v nočnih urah.« Po njegovih besedah so bencinske črpalke ostale brez goriva, zmanjkuje tudi živil. Kot je dejal, je tudi malo verjetno, da bi nadzor v mestih, kot je Bengazi, prevzeli protivladni protestniki, saj je vse »strnjeno v Tripoli«.

Bengazi, žarišče upora, kmalu tarča bombnega napada?

Nad Bengazijem, prizoriščem najbolj krvavih spopadov med protestniki in vladnimi silami, so včeraj krožili helikopterji, ponoči pa so odmevali streli. Kot je v telefonskem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden izmed prebivalcev mesta, ki se je predstavil zgolj kot Osama, so protestniki in vojaki, ki so se jim pridružili, po dvournih spopadih ponoči uničili vojašnico predsedniške straže. V mestu je danes sicer mirno, čeprav pa so začele krožiti govorice, da bodo mesto kmalu bombardirali.

Kot je še povedal Osama, ima obalno mesto dovolj zalog, da lahko zdrži nekaj tednov, vprašanje pa je, kaj bo s 700 ranjenci. Na meji med Egiptom in Libijo, 600 metrov vzhodno od Bengazija, sicer v pripravljenosti čaka egiptovsko zdravstveno osebje. Čeprav je libijska vojska menda zapustila mejo, v državo ne smejo.

Vojska postopoma zapušča Gadafija

Nekateri pripadniki policije in vojske so Gadafiju že obrnili hrbet. Vsakič, ko neko mesto pade v roke protirežimskih protestnikov, vojska prestopi na njihovo stran. Po poročanju AFP poskušajo oblasti to preprečiti tudi tako, da s helikopterji streljajo na vojašnice. Gadafija pa zapuščajo tudi člani vlade - včeraj je z mesta pravosodnega ministra tako odstopil Mustafa Abdel al Dželeil.

Medtem pa iz države prihajajo novice, da na letalih, ki streljalo na protestnike, sedijo plačanci iz afriških držav. Največkrat sta omenjena Čad in Niger. »Zagotovo prihajajo iz Afrike. Ljudje na njih znajo francosko in še nekatere jezike,« je za Reuters povedal Ali Essaoui.

Nenavadno opozorilo

V nedeljo je na državni televiziji nastopil Gadafijev sin Saif al Islam, ki je posvaril pred državljansko vojno. V primeru, da se ne bomo zedinili glede sprejetja reform, bodo skozi državo tekli potoki krvi, je dejal.