Gadafi je spet »nori pes z Bližnjega vzhoda«

ZDA so zamrznile premoženje libijske države, njenega voditelja in njegove družine. Vendar pa so po mnenju konservativcev ameriške sankcije premehke.

Objavljeno
26. februar 2011 22.11
Boris Čibej, Washington
Boris Čibej, Washington
»Ugotovil sem, da so dejanja polkovnika Moamerja Gadafija, njegove vlade in najtesnejših sodelavcev, vključno z ekstremnimi ukrepi proti prebivalcem Libije, nenavadna in izjemna grožnja za nacionalno varnost in zunanjo politiko ZDA. Da bi se spoprijeli s to grožnjo, s tem ukazom razglašam izredne razmere v državi,« je v pismu obema domovoma ameriškega kongresa v petek popoldne zapisal ameriški predsednik Barack Obama. S predsedniškim ukazom je razglasil sankcije proti Gadafijevemu režimu, zamrznil imetje libijske države in osebno premoženje libijskega voditelja in njegove družine ter prepovedal njihov vstop v ZDA.

Novico o tem, da bodo ZDA uvedle enostranske sankcije proti Gadafijevemu režimu, je tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney sporočil le nekaj minut po tem, ko je s tripolijskega letališča zletelo najeto letalo s še zadnjimi ameriškimi diplomatskimi predstavniki. Veleposlaništvo so zaprli, iz zunanjega ministrstva pa so včeraj sporočili, da niso prepričani, ali so Libijo res zapustili vsi ameriški državljani.

ZDA bodo prekinile vojaško sodelovanje z Libijo, ki pa je po Carneyjevih besedah »omejenega obsega«. V Tripoliju so na leto prejeli manj kot milijon dolarjev ameriške pomoči, ki je bila namenjena za uničevanje orožja. Washington je ponovno vzpostavil diplomatske odnose s Tripolijem leta 2008, pet let po tem, ko je prejšnja republikanska administracija Georgea Busha prepričala »norega psa z Bližnjega vzhoda«, kakor je Gadafija nekoč imenoval ameriški predsednik Ronald Reagan, da se je odpovedal načrtom o jedrski oborožitvi.

Do ostrega odziva Washingtona na dogajanja v Libiji je prišlo devet dni po začetku vrenja v tej sredozemski državi in šest dni po tem, ko so Gadafijeve varnostne sile prvič streljale na neoborožene demonstrante. Ameriška desnica je Obamovo administracijo obtoževala, da je premehka do libijskega diktatorja, Danielle Pletka z vplivnega konservativnega mnenjskega središča Sklad Heritage pa pravi, da tudi uvedene sankcije niso dovolj ostre. Po njenem mnenju bi morali proti Libiji uvesti tudi trgovinski embargo, ki bi izključeval zgolj dostavo hrane in humanitarno pomoč.