Gadafi: Ljudstvo me ljubi

Libijski voditelj Moamer Gadafi je za BBC izjavil, da ga Libijci ljubijo in da bi zanj tudi umrli. Hkrati je zanikal, da se v prestolnici Tripoli odvijajo protesti. Na vprašanje, ali bo Libijo zapustil, se je le zasmejal. Medtem je Evropska unija potrdila paket sankcij proti polkovniku in 25 članom njegove družine.

Objavljeno
28. februar 2011 10.18
Mo. B., Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Mo. Z., delo.si
Tripoli - Sankcije vključujejo embargo na prodajo orožja, zamrznitev premoženja in prepoved izdajanja viz za potovanja v tujino. Odločitev bo v veljavo stopila v nekaj dneh.

Boj za odstavitev libijskega voditelja Moamerja Gadafija z oblasti se medtem nadaljuje. Protestniki so včeraj zavzeli mesto Al Zavija, ki je od prestolnice oddaljeno kakih 50 kilometrov in tako rekoč potrkali na vrata Tripolija, kjer oboroženi podporniki Gadafija stražijo njegov zadnji prestol.

Vodje upora so včeraj v mestu Bengazi, ki velja za središče protestov, ustanovili »nacionalni svet« oziroma začasno vlado, ki bo do razpisa volitev vodila državo. S tem se želijo izogniti morebitnemu kaosu, ki bi lahko zavladal po padcu dolgoletnega režima.

Medtem ko se je Bela hiša včeraj trdno postavila na stran protestnikov in jim obljubila »kakršno koli pomoč« pri njihovem boju, se libijske sosede soočajo z veliko humanitarno krizo. Po podatkih Agencije Združenih narodov za begunce je namreč v zadnjem tednu državo zapustilo okoli 100.000 tujih delavcev. Več tisoč ljudi se je zateklo v Tunizijo, kamor vsako uro še vedno pribeži okoli 1000 ljudi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Polkovnik Gadafi pod vse večjim pritiskom

Pritisk na polkovnika Gadafija se tako krepi - medtem ko so protirežimski protestniki preplavili tudi mesta na zahodu države, ki tradicionalno veljajo za utrdbo libijskega samodržca, mednarodna skupnost pa poziva h končanju njegovega režima.

V Ženevi je bilo danes srečanje zunanjih ministrov članic Sveta ZN za človekove pravice, ki se ga je udeležil tudi minister Samuel Žbogar. Visoka komisarka Organizacije združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay je ob začetku srečanja mednarodno skupnost pozvala, naj podpre spremembe na Bližnjem vzhodu. »Mednarodna skupnost ima veliko odgovornost, da spremembe podpre z besedami in dejanji. To mora storiti odločno in brez odlašanja,« je dejala. Svetu za človekove pravice je še naročila, naj bo pozoren na dogajanje v Libiji. »Zatiranja miroljubnega izražanja nestrinjanja ne moremo tolerirati. Vse zbrane opominjam, da v skladu z mednarodnim pravom sistematični napadi na civiliste sodijo med zločine,« je dodala.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je po pisanju Al Džazire mednarodno skupnost pozvala k skupnim prizadevanjem za sprejetje ukrepov, ki bodo končali krizo v Libiji. Po njenih besedah je treba libijsko vodstvo tudi kaznovati zaradi nasilja nad prebivalstvom, polkovnika pa poklicati k odgovornosti. »Čas je, da Gadafi odide, sedaj in brez nadaljnjega nasilja ali zavlačevanja,« je še povedala.

Gadafi: Ljudstvo me ljubi

Varnostni Svet ZN je sicer ta konec tedna proti Gadafiju in njegovi družini sprejel paket sankcij, med katerimi sta tudi zamrznitev vsega njihovega premoženja v tujini in poziv Mednarodnemu sodišču, da o dogodkih zadnjih dni sproži preiskavo - tožilec ICC Luis Moreno-Ocampo je predhodno preiskavo morebitnih zločinov proti človeštvu, storjenih v Libiji, že napovedal. Po njegovih besedah bo tožilstvo ICC v nekaj dneh preučilo dokaze in se bo na podlagi tega odločilo, ali bo proti libijskim oblastem sprožilo preiskavo.

Za britanski BBC je Gadafi izjavil, da ga ljudstvo ljubi in da bi ljudje zanj tudi umrli. Hkrati je zanikal, da se v prestolnici Tripoli odvijajo protesti. Na vprašanje, ali bo Libijo zapustil, se je le zasmejal.

Med včerajšnjim pogovorom za srbsko televizijo Pink TV pa je sankcije ZN označil kot neveljavne. Zatrdil je, da je v Libiji znova mirno, saj so njegove sile obkolile območja, ki so bila v rokah opozicije. »V Libiji je popolnoma tiho. Ne dogaja se nič nenavadnega. Ni nobenih nemirov.« V izjavi za omenjeno televizijo je še povedal, da je za številne smrtne žrtve med protestniki odgovorna teroristična organizacija Al Kaida.

Oettinger: Večina libijske nafte in plina ni več pod Gadafijevim nadzorom

Večina libijske nafte in plina ni več pod nadzorom Gadafijevega režima, je še povedal evropski komisar za energijo Günther Oettinger. Komisar zato zavrača možnost prepovedi izvoza nafte iz Libije v članice Evropske unije. »Obstaja razlog, da verjamemo v to, da večina polj nafte in plina ni več pod Gadafijevim nadzorom,« je dejal Oettinger. Zaradi tega uvedba sankcij v obliki prepovedi izvoza nafte iz Libije po njegovih besedah ni smiselna, saj bi »potencialno kaznovali napačne ljudi«. Večina libijske nafte in plina je namreč po njegovih besedah že v rokah Gadafijevih nasprotnikov.

NYT: Obamova administracija o bolj drastičnih ukrepih

Ameriški časnik New York Times medtem poroča, da administracija predsednika Baracka Obame razmišlja o razglasitvi prepoved poletov nad libijskim zračnim prostorom, s čimer bi preprečili nadaljnje napade libijskih sil, zvestih polkovniku Gadafiju. Kot piše ameriški časnik, so se Bela hiša, State Department in Pentagon o tem že pogovarjali s članicami Evropske unije in Nata, vendar odločitve še niso sprejeli. Obamova administracija menda razmišlja tudi o tem, da bi ameriška vojska začela motiti komunikacije med Gadafijem in njegovimi podporniki ter o vzpostavitvi varnostnega koridorja za evakuacijo beguncev iz Libije v Egipt in Tunizijo.