Gadafi oborožuje civiliste

Vedno več je poročil, da Gadafi v boju za obstanek na oblasti oborožuje svoje podpornike v prestolnici. Sankcije proti režimu so že uvedle ZDA, napovedujejo jih tudi EU in Združeni narodi. V Egiptu so se protestniki spopadli z vojsko.

Objavljeno
26. februar 2011 16.42
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Ameriška agencija AP poroča, da Moamer Gadafi v Tripoliju deli orožje tistim civilistom, ki ga podpirajo. Prebivalci prestolnice govorijo o tovornjakih prorežimskih civilistov, ki patruljirajo po ulicah, poroča britanski Guardian. Gadafi tako uresničuje včerajšnjo grožnjo, da bo Libijce pripravil na »obrambo države.«

Večina prebivalcev libijske prestolnice je prestrašenih in ne zapušča domov. Podporniki režima so medtem po mestu vzpostavili kontrolne točke. Po pričevanju prebivalcev ponujajo Gadafijeve oborožene sile vsakemu prostovoljcu, ki s seboj pripelje še tri osebe za boj proti nasprotnikom režima denar in avtomobil. Veliko prostovoljcev je najstnikov.

Nove sankcije

Evropski voditelji so z Združenimi narodi dosegli dogovor o skorajšnjih sankcijah proti libijskemu režimu. Sankcije bodo po poročanju Guardiana stroge in uperjene proti vodilnim osebam Gadafijevega režima.

Danes bo o sankcijah razpravljal tudi Varnostni svet ZN. Sankcije bi lahko vsebovale embargo na prodajo orožja Libiji in prepoved potovanj ter zamrznitev premoženja libijskemu voditelju in njegovim najbližjim sorodnikom in sodelavcem. Obenem bi lahko Varnostni svet Mednarodnemu kazenskemu sodišču v Haagu naročil preiskavo, s katero bi ugotovil, ali se v Libiji dogajajo zločini proti človeštvu.

Predsednik ZDA Barack Obama je že podpisal ukaz, s katerim so ZDA zamrznile premoženje in denarne transakcije najvišjih pripadnikov libijskega režima na ameriškem ozemlju.

Gadafijev sin se je pridružil protesnikom

Gadafijev najmlajši sin Saif al-Arab se je po poročanju Press TV pridružil protestnikom v mestu Bengazi in tako obrnil hrbet svojemu očetu. Gadafi ga je v mesto poslal, da bi z Libijskimi varnostnimi silami sodeloval pri zatrtju protestnikov. Al-Arab je tudi namignil, da bi lahko njegov oče bodisi storil samomor bodisi pobegnil v Latinsko Ameriko.

Italijanski premier in najtesnejši Gadafijev zaveznik v EU Silvio Berlusconi je izjavil, da se zdi, da Gadafi svoje države nima več pod nadzorom. Gadafija je zapustil tudi libijski veleposlanik v Združenih narodih Mohammed Shalgham. Shalgam je Gadafija še pred tremi dnevi označil za »prijatelja«.Obenem naj bi protestniki že nadzorovali dele Tripolija.

Tuje države medtem nadaljujejo z evakuacijo svojih državljanov iz Libije. Britanec Mike Wilson, veteran Falklandske vojne, ki je v Libiji sodeloval pri gradnji vodnjakov, poroča o vedno težjih razmerah, s katerimi se soočajo tujci. Tistim, ki so ujeti na delovnih mestih v puščavi, grozijo napadi oboroženih roparskih tolp.

Nasilje tudi v Egiptu

Guardian še poroča, da se je egiptovska vojaška policija spravila na protestnike na trgu Tahrir. Dogodek kaže na zaostrovanje odnosa med trenutno vladajočimi vojaškimi častniki in prodemokratično opozicijo.

V petek je na trgu Tahrir protestiralo več deset tisoč ljudi, ki so zahtevali nadaljevanje reform in odstop egiptovskega premiera Ahmeda Shafiqa, katerega je imenoval nekdanji predsednik Hosni Mubarak.

V pretepanju demonstrantov je bilo ranjenih več protestnikov. Odnos med vojsko, kateri egiptovsko ljudstvo izmed vseh državnih institucij najbolj zaupa, in prebivalci Egipta se vedno bolj krha.

Demonstracije v Libijskem mestu Misurata

Oboroženi civilisti vlečejo truplo v avto (posnetek naj bi nastal včeraj)