Gadafi: Pripravite se na obrambo države

Libijski voditelj Moamer Gadafi je nagovoril podpornike, zbrane na Zelenem trgu v prestolnici Tripoli. Naročil jim je, naj se pripravijo na obrambo Libije. Navdušenim podpornikom je dejal, da jih bo po potrebi oborožil in tako pripravil za bitko.

Objavljeno
25. februar 2011 11.57
Mo. Z., Ma.Ja., delo.si
Mo. Z., Ma.Ja., delo.si
Tripoli - Kot poročajo tuji mediji, protestniki v rokah držijo vzhod države in zdaj menda načrtujejo pohod na Tripoli. Včeraj so iz okolice libijske prestolnice že prihajala poročila o spopadih med protirežimskimi protestniki in Gadafijevo vojsko, ki jo menda sestavljajo številni tuji plačanci. Domačin iz Zavije, mesta, ki leži 50 kilometrov zahodno od Tripolija, je za BBC izjavil, da so pripadniki vojaške enote s strelnim orožjem in granatami obračunavali s protestniki.

Režim je po pisanju tujih medijev na napoved protestov odgovoril s še dodatno poostrenimi varnostnimi ukrepi: s tanki in nadzornimi točkami na glavni cesti proti letališču, varnostnimi kordoni okrog mošej in številnimi oboroženimi mladimi podporniki Gadafija, ki patruljirajo po ulicah. Poleg tega so v zadnjih dneh izvedli vrsto aretacij in iz domov odvlekli vse, ki jih sumijo organizacije protestov.

V Tripoliju slišati prve strele - prihaja vihar?

Pri poskusu preprečitve načrtovane »bitke za Tripoli« so Gadafijevi privrženci uporabili tudi načelo »napad je najboljša obramba« in po današnjih molitvah na več lokacijah v prestolnici napadli protirežimske protestnike. Po besedah očividcev sta bila v predmestju Fašlum na vzhodnem delu Tripolija ubita najmanj dva človeka, še več pa v predmestju Sug al Joma. Streli so odmevali tudi v predmestju Hut Ašal na zahodu prestolnice, na Zelenem trgu in v predmestju Tajura. »Ne vidimo, od kod prihaja [streli]. Nočejo nehati,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal eden izmed očividcev.

Prostovoljci v mestu Misrata, ki leži približno 150 kilometrov vzhodno od prestolnice, pa so danes z zabojniki in vrečami peska utrjevali mesto. Bojijo se namreč napada približno 500 pripadnikov varnostnih sil, ki v rokah še vedno držijo bližnje letalsko oporišče.

Mesto Bengazi je medtem še vedno trdno v rokah protestnikov, toda evforija, ki je izbruhnila po »osvoboditvi«, se zdaj umika strahu - strahu pred protinapadom. Kljub temu si tamkajšnji prebivalci prizadevajo, da bi se razmere v mestu normalizirale. »Še pred nekaj dnevi je bil Bengazi prizorišče ene hujših bitk v Libiji. Zdaj je mesto varno in povsem v rokah opozicije. Tukajšnje pristanišče je postalo izhod številnim, ki želijo Libijo zapustiti,« je iz Bengazija sporočil dopisnik BBC Jon Leyne. Domačini so mu pripovedovali, kako je potekala »bitka za Bengazi«. »Gadafijevi vojaki so iz vojaške baze s težkim orožjem napadali protestnike. Ubitih je bilo najmanj 300 ljudi. Protestniki so se začeli kmalu oboroževati z improviziranim orožjem. Med drugim so ukradli gradbena vozila, jih polili z bencinom in jih zažigali, s čimer so uničili tudi zidove vojaškega oporišča,« piše Leyne. Mesto zdaj vodi komite, sestavljen iz odvetnikov in sodnikov. Po ulicah so že razobešeni pozivi ljudem, naj se vrnejo na delo.

Gadafi: Pripravite se na obrambo države


Polkovnik Gadafi je zvečer nagovoril podpornike, zbrane na Zelenem trgu v prestolnici Tripoli. Naročil jim je, naj se pripravijo na obrambo Libije. Navdušenim podpornikom je dejal, da jih bo po potrebi oborožil in tako pripravil za bitko. »Borili se bomo in jih premagali,« je dejal. S trga ga je spodbujalo več kot tisoč ljudi, med njimi veliko mladih, ki so vihteli zelene zastave in visoko v zrak dvigovali njegove fotografije.

Družina Gadafi »bo v Libiji živela in umrla«

Sin libijskega voditelja Seif al Islam je v televizijskem intervjuju za turško CNN povedal, da bo družina Gadafi v Libiji ostala ne glede na ceno, ki jo bodo morali plačati, in kljub krvavim nemirom, ki pretresajo režim njegovega očeta. Na vprašanje, ali ima družina rezerven načrt, je dejal, da je njihov načrt »živeti in umreti v Libiji.«

Seif al Islam je sicer priznal, da je režim izgubil oblast nad vzhodom države, toda zagotovil, da bodo nadzor kmalu znova vzpostavili. »Na tem območju je več kot dva milijona ljudi, število teroristov pa se giblje okoli 200 ali največ 300. Ljudje nas kličejo in rotijo za pomoč ... ne moremo dovoliti, da peščica teroristov nadzoruje tisti del države in ljudi,« je dejal.

Sin libijskega voditelja je nekaj ostrih besed izrekel tudi na račun medijev, še posebej katarske televizijske mreže Al Džazira. Kot je dejal, so mediji poročali o lažeh, ko so navajali podatke o številu civilnih žrtev in informacije o afriških plačancih, ki se borijo na strani režima. »Vse ponarejene informacije pridejo iz enega kanala - Al Džazire. Razlog poznamo,« je dejal in katarsko televizijo v isti sapi obtožil podpiranja terorističnih skupin.

Tako kot njegov oče, ki je krivdo za proteste včeraj pripisal mednarodni teroristični mreži Al Kaida in njenemu voditelju Osami bin Ladnu, je Saif al Islam za nemire obtožil »teroristične skupine«. Kot je dejal, družina Gadafi uličnim protestom sicer ne nasprotuje. »Ulični protesti, miroljubne demonstracije, politične zahteve ... to je vse sprejemljivo ... Ne maramo pa oboroženih skupin. To je največji problem,« je dejal in dodal, da se kot vlada ne borijo proti »našim ljudem, ampak proti tem skupinam«. Poleg tega je zavrnil navedbe nekaterih medijev, ki trdijo, da namerava režim bombardirati rafinerije nafte. »Tega ne bi nikoli storili. Nafta pripada ljudem,« je dejal.

Mednarodna skupnost medtem premišljuje

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je za danes sklical izredno zasedanje zavezništva o dogajanju v Libiji. Zaradi krize v tej državi bo danes potekala tudi seja Varnostnega sveta ZN. Kot je za tiskovno agencijo AFP izjavila francoska zunanja ministrica Michèle Alliot-Marie, bosta na zasedanju London in Pariz predlagala uvedbo sankcij in popoln embargo na prodajo orožja Libiji. Za sankcije se je zavzela tudi EU.

»Poročila iz Libije kažejo, da je bilo tam najverjetneje ubitih in ranjenih najmanj tisoč ljudi,« je danes še sporočil Navi Pillay iz urada ZN za človekove pravice.