Gadafi vrača udarec

Libijske varnostne sile so v zadnjih treh dneh med ostrim obračunavanjem s protivladnimi protestniki ubile 84 ljudi, poroča nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW).

Objavljeno
19. februar 2011 09.36
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Tripoli - Po navedbah newyorške organizacije so varnostne sile zveste libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju ubile že na desetine protestnikov. Večino žrtev so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zabeležili v drugem največjem libijskem mestu Bengazi, kjer so včeraj našteli več deset novih trupel. »Videl sem na lastne oči ... v bolnišnico so v petek pripeljali najmanj 70 trupel,« je za katarsko Al Džaziro povedal libijski zdravnik Vuvufak al Zuvajl.

»Gadafijeve varnostne sile na libijske državljane streljajo preprosto zato, ker zahtevajo spremembe in odgovornost,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal namestnik direktorja organizacije HRW za Bližnji vzhod Joe Stork. Libijske oblasti je zato pozval, naj spoštujejo pravico do svobodnega zborovanja. »Libijske oblasti bi morale nemudoma prenehati z napadi na miroljubne protestnike in jih zaščititi pred napadom provladnih oboroženih skupin,« je sporočila omenjena organizacija.

V mesti Bengazi so okoli pete ure zjutraj pripadniki posebnih sil sicer napadli stotine protestnikov, med njimi tudi odvetnike in sodnike, ki so noč preživljali pred tamkajšnjim sodiščem. »Nad šotore so izstrelili solzivec in nato izpraznili območje. Številni so pobegnili ter s seboj odnesli mrtve in ranjene,« je povedal eden izmed protestnikov.

Po napadu je z mestnih ulic izginila policija, prebivalci Bengazija pa so po soseskah vzpostavili straže. Bojijo se namreč, da bodo provladne sile zdaj začele napadati hiše. »Na ulicah ni niti enega policista, niti prometnika,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal eden izmed prebivalcev Bengazija, drugi pa je dodal:»Bengazi je postalo mesto duhov. Bojimo se, da se bo danes tu zgodilo nekaj velikega.«

Protesti proti dolgoletnemu libijskemu voditelju Gadafiju - Libijo vodi že 42 let - so vzniknili večinoma na revnem vzhodu države. Nemiri so se v zadnjih dneh razplamteli v najmanj petih libijskih mestih, Bengazi, Baida, Ajdabija, Zavija in Derna, kjer se je včeraj zbralo tisoče protestnikov. Oblasti so proteste brutalno zatrle s pomočjo vojske, posredovali pa so tudi pripadniki elitne vojaške skupine Brigade Hamis, ki jo vodi Gadafijev najmlajši sin in je po mnenju ameriških diplomatov najbolje usposobljena in opremljena libijska enota.

VIDEO: V nemirih v Libiji mrtvih več deset protestnikov (video je v angleškem jeziku)




Onemogočen tudi dostop do interneta

Po podatkih ameriškega varnostnega podjetja Arbor Networks so libijske oblasti zgodaj zjutraj, okoli druge ure, onemogočile dostop do interneta. Podoben ukrep je v prvih dneh obsežnih protirežimskih protestov sprejela tudi egiptovska vlada, ki pa vstaje s tem ni uspela zamejiti.

Pretok informacij v Libiji je sicer skrbno varovan - novinarji tako ne morejo delovati svobodno, številni državljani pa živijo v strahu pred vplivnimi varnostnimi in obveščevalnimi službami. Kljub temu so nekateri pod pogojem anonimnosti včeraj spregovorili za tuje novinarske agencije, njihovi podatki o žrtvah pa so se večinoma skladali z navedbami HRW.

Velika Britanija in Francija zamrznili dostavo orožja

Velika Britanija in Francija sta po nasilnih spopadih med protivladnimi protestniki in varnostnimi silami zaustavil izvoz nekaterih vrst orožja in varnostne opreme v Bahrein in v Libijo.

Britanska vlada je tako preklicala 44 licenc za Bahrein in osem za Libijo - večinoma za sredstva, ki se uporabljajo v boju proti protestnikom, na primer solzivec in gumijasti naboji -, medtem ko o preklicu licenc za Jemen in nekatere druge države še razmišlja. Kot je povedal britanski minister za Bližnji vzhod in Severno Afriko Alistar Burt, licenc za države, za katere ocenjujejo, da obstaja tveganje, da bo izvoz varnostne opreme izzval ali podaljšal konflikte, ne bodo izdali. Kot je dodal, vlada sicer nima nobenega dokaza o tem, da v nemirih v Behreinu uporabljajo opremo britanske izdelave.